Fecskefészek-kihelyezési akció a harmadik kerületben – Csatlakozzanak Önök is a programhoz

Burján Ferenc, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat klímaügyekért, környezetvédelemért és fenntarthatóságért felelős alpolgármesterének kezdeményezésére ismét meghirdetésre kerül kerületünkben a fecskevédelmi program.

Az ezredfordulót követő első évtizedben 60 százalékkal csökkent hazánkban a molnárfecske- és a füstifecske-állomány. A megmaradt fecskeállomány megőrzése, védelme mellett kiemelt feladatunk a meglévő telepek, az évről évre használt fészkelő helyek megóvása és lehetőség szerinti bővítése.

Ehhez kívánunk támogató segítséget nyújtani a lakótelep és társasházi képviselők valamint a kertes családi házas övezet lakosságának bevonásával.

Kerületünkben alkalmas élőhelyet tudunk biztosítani a molnárfecskéknek, mivel:

  • Zárt fészket építenek egészen a tető síkjáig feltolva, kis bejárati nyílással,
  • Elsősorban épületek eresze alatt, ablak-, erkély- és tornácbeugrókban,
  • Emellett a nagyvárosokba, a lakótelepekre is követnek bennünket.

A füsti fecskék erősen kötődnek az állatokhoz, a falusi környezethez, ezért életterüket a városi lét nem szolgálja.

Csatlakozna a programhoz?

Várjuk családi házi ingatlannal rendelkező harmadik kerületi lakosok, lakótelepi és társasházi képviselők jelentkezését, akik vállalják a tulajdonukban lévő ingatlanon vagy a kezelésükben lévő lakótelepi vagy társasházi ingatlanon egy vagy több (maximum két) műfecskefészek kihelyezését, amelyet térítésmentesen biztosítunk számukra a KÉSZLET EREJÉIG!

Pályázni a következő feltételek mellett lehet:

  1. harmadik kerületi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel való rendelkezés,
  2.  szakmai előadáson való részvétel.

Átadás ideje: 2023.04.06. csütörtök 17:00 óra a szakmai előadás kezdete, amely előtt a helyszínen regisztrálni szükséges.

Helyszín: Békásmegyeri Közös­ségi Ház
Cím: 1039 Buda­pest, Cso­bánka tér 5.

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezés: 2023. március 18. reggel 8:00 órától március 23. 16:00 óra között tudnak jelentkezni, ELŐZETES REGISZTRÁCIÓVAL.