Megjelent az Óbudai Anziksz – Tele van napfénnyel, stranddal, hűsítő vízpartokkal és megkapó történetekkel

Közzétéve:

Milyen volt a stranddivat a 19–20. században? Hogyan festett egy elegáns fürdőkosztüm, mi az a strandpizsama, hogy jött divatba a barnaság, és mikortól vált domináns viseletté a „szexi kétrészes”? Szatmári Judit Anna izgalmas összefoglaló írásából minden kiderül.

Nagyító alatt Óbuda egyedülálló vízrajza: a fürdők kerülete a fővárosi fürdőtörténelem éke és büszkesége (hogy mindjárt a régiekre nézzünk: „Budapesten összesen 18 római kori fürdőt tártak fel, ebből 16 Óbudán van”). Olvashatunk az óbudai mikvéről, a strandfürdőkről, a Római-partról és a csónakházakról, a szabadvízi fürdőzésről és az óbudai uszodákról is Horváth Péter remek cikkében.

Interjút közöl a lap mások mellett Tömör Miklóssal, a Város és Folyó Egyesület (Valyo) alapító-vezetőjével, Kádár Tamással, a Sziget Fesztivál cégvezetőjével, Pátkai Rozina művésszel, Gerlóczy Márton és Puskás Panni írókkal vagy Karalyos Gábor színésszel.

Emellett belenézünk a modern kori hűtőtáskákba (a házi müzliszelettől a tökéletes főtt kukoricáig mindenről szó esik), a kajak-kenu szakosztályok történelemkönyvébe, ehető virágokat keresünk a harmadik kerületben és az óbudai vasútról is sok érdekesség kiderül.

Strandtörténet mellé persze strandolvasmány is jár: novella, mese, vers és képzőművészet is van az Anzikszban (bőséggel).

Ugyanolyan, mint szokott: nagyon színes, nagyon tartalmas, nagyon óbudai. És persze vaskos és szép is, lesz mit elirigyelni a strandszomszédnak.

Az Óbudai Anziksz lapbemutatójára a szervezők augusztus 11-én 18.00 órától várják a Római-parti Plázsra az érdeklődőket, az esemény a Facebookon.

 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság