Megújult és bővült a térfigyelő-kamerarendszer

Hírek
Közzétéve:

2007-ben épült ki Óbudán térfigyelő-kamerarendszer, amely az elmúlt években elérte a 35.000 órás üzemidejét, így elodázhatatlanná vált a fejlesztés, ami a XXI. század informatikai technikai fejlődésének köszönhetően új utakat nyit a térfigyelő rendszerek, valamint az ezeket működtető központok átalakításához. Önkormányzati és pályázati forrással lehetősége nyílit Budapest egyik legnagyobb területű kerületének, hogy a modern kor adta lehetőségeket kihasználva fejlessze, és egyben átalakítsa a jelenleg működő térfigyelő rendszerét.

DSC_4435 térfigyelö rendszer

A korábbi rendszer optikai szálon adta át az információkat a III. Kerületi Rendőrkapitányságon működő térfigyelő központ és a 64 darab kihelyezett kamera között. A 2015. évben megvalósult beruházás lényege, hogy az egész hálózatot modernizálva a XXI. század követelményeinek megfelelő, költséghatékony üzemeltetéssel működtethető, IP alapú adatátvitelre térjünk át. Természetesen a már meglévő optikai adatátvételi gerincstruktúrát felhasználva és optimalizálva digitalizáljuk a beérkező analóg képi jeleket.

A tavaly előtti évben megjelent a belügyminiszter rendelete a közbiztonság növelését szolgáló önkormányzati fejlesztések támogatásáról, amely alapján Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat is jogosult volt pályázatot benyújtani térfigyelő kamerarendszer bővítésére. A pályázaton 60 332 222 Ft támogatást nyertünk, amelyben vállaltuk, hogy 2015. december 31-ig felhasználtuk a támogatást 16 db új kamera felszerelésére.

A fejlesztés során a térfigyelő központ a III. kerületi Rendőrkapitányságról áthelyezésre került az Önkormányzat Mozaik u. 7. szám alatt működő irodaházába. A rendszerfelügyeletet az áthelyezést követően a Közterület-felügyelet látja el.

A pályázati pénzből 16 darab, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat saját költségvetéséből pedig további 28 db – összesen 44 darab – új kamerát telepítettek a meglévő 64 darab mellé, a kamerák helyét BRFK III. kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi statisztikai mutatói alapján tervezte meg az Önkormányzat.

Az új kamerák kiépítésének helyszíne

Az önkormányzat ebben a kérdésben szorosan együtt működik a BRFK III. kerületi Rendőrkapitánysággal, valamint a Közterület-felügyelettel, de alapvetően a kerületi bűnügyi statisztikai mutatók határozzák meg a leendő kamerák kihelyezésének lehetőségeit.

A kamerák kihelyezésével kapcsolatosan a helyszínek kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kellett venni, melynek során a bűnügyi statisztikai mutatók a legmeghatározóbbak.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság