Mi, utasok is figyeljünk a segítő kutyával közlekedőkre!

Hírek
Közzétéve:

A Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület ez év január elején a BKK rendelkezésére bocsátott olyan tanúsítványmintákat, amelyek segítségével a munkatársak a jövőben könnyebben be tudják azonosítani a segítő kutyával közlekedőket.

Sokan talán nem tudják, hogy a vakvezető kutyák mellett a terápiás, a hallássérülteket segítő, a mozgássérült-segítő, a rohamjelző és a személyi segítő kutyák is nagymértékben támogatják gazdájukat abban, hogy önállóbb, biztonságosabb életet élhessenek. Ezeket a kutyákat, amelyek sokféle fajtájúak és méretűek – akár törpe uszkárok is – lehetnek, ugyanolyan jogosultságok illetik meg a közösségi közlekedésben, mint a látássérülteket segítő, jellemzően labrador és golden retriever vakvezető kutyákat.

A gazda és segítője adatait tartalmazó fényképes okmány arra jogosít, hogy a kutya díjmentesen és szájkosár nélkül utazzon, valamint mentesíti gazdáját az egy kocsiban szállítható házi kedvencek számára előírt korlátozás alól. A segítő kutyáknál ugyanis kizárt az agresszió.

Az utasok pedig azzal segíthetik leginkább a közlekedésüket, ha szabadon hagyják, illetve átadják az elsőbbségi helyeket, és nem simogatják vagy szólongatják a kutyát, nehogy elvonják a figyelmét, ezzel veszélyeztetve a gazdája biztonságát.

A BKK utasellenőrzést végző munkatársai a jövőben vakvezető kutyás érzékenyítő tréningen is részt vesznek. Ennek keretében megismerkedhetnek a látássérültek közlekedés során felmerülő mindennapos nehézségeivel, megtudhatják, hogyan segíti a kutya gazdája elhelyezkedését a járművön, megtapasztalhatják, milyen érzés nem látóként felszállni egy-egy közlekedési eszközre.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság