„…ne légy tétlen, ha felebarátaid vérét ontják” – Ángel Sanz Briz embermentő diplomatára emlékezünk

Hírek
Közzétéve:

Ángel Sanz Briz, a „budapesti angyal” humanizmusa és bátorsága előtt tisztelegünk. A vérkorszakban 5200 honfitársunk életét megmentő spanyol diplomata 113 éve született.

Emlegetik őt a budapesti angyalként és spanyol Schindlerként is, egyik sem túlzás, hiszen a vészkorszak idején, kormánya magyarországi követségének ügyvivőjeként 5200 zsidó honfitársunk életét mentette meg.

A megmentettek és leszármazottaik történetei

Emlékét elevenen ápoljuk hazánkban (kerületünkben emlékmű és út idézi fel alakját), és elevenen ápolják az ő hazájában is. Hiszen egy néhány éve közreadott nemzetközi hír szerint a spanyol kormány keresi Ángel Sanz Briz által megmentett magyar zsidók leszármazottait.

Közzétették azoknak a magyar zsidó embereknek a névsorát és adatait, akiket a holokauszt idején ő mentett meg. Annak reményében, hogy a még élő megmentettek, illetve leszármazottaik közül sokan jelentkeznek, és megosztják felmenőik túlélésének a családban őrzött történeteit.

Életmentő útlevelek és oltalomlevelek

Ángel Sanz Briz kezdetben a Magyarországon élő szefárd zsidókat igyekezett megmenteni a közös földrajzi gyökerek okán. Hiszen a szefárdok az I. században az Ibériai-szigeten telepedtek le, majd elűzetésük után szóródtak szét Európában.

Ám ahogyan a borzalmak fokozódtak, a mentettek köre is egyre bővült, végül 5200 zsidó honfitársunk kapott útlevelet, oltalomlevelet vagy elszállásolást védett házakban Áng Sanz Briz és munkatársainak bátorsága és elkötelezettsége nyomán.

Egy angyal Budapesten – kiadványunk kerületi gimnazistáknak

Mert Ángel Sanz Briz és társai követték a parancsot, de nem az akkori embertelen törvényekét, hanem a saját szívük parancsát. Amelyet Mózes harmadik könyve így fogalmaz meg: „…ne légy tétlen, ha felebarátaid vérét ontják”. És melyet mi is mottónak választottunk az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatásával 2020-ban az Ángel Sanz Briz emléknapon megjelent, az ő emberségét és munkásságát feldolgozó kiadványunkban.

Ebből, az Egy angyal Budapesten című kötetünkből minden harmadik kerületi, tizenegyedik évfolyamos diáknak ajándékoztunk egy példányt (kiadványunk online is elérhető). Mert hisszük, hogy ha ismerjük és gyermekeinknek is továbbadjuk azok történetét, akik megmutatták: az embertelenségben is kötelességünk a gyengébbek, a kiszolgáltatottak oldalára állni, és embernek maradni, az nem marad hatástalan. Követendő példa lesz az utánunk jövő nemzedékek számára is.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság