Óbuda kerékpáros programja például szolgál

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kiemelt figyelmet szentel annak, hogy minden lehetséges módon ösztönözze a biciklivel közlekedést, legyen szó a helyi lakosokról, önkormányzati intézményben dolgozókról.

Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos is utalt rá: a témához illeszkedően kitűnő helyet találtak, hiszen a Graphisoft Park közvetlen közelében fut az EuroVelo 6 nemzetközi bicikliútvonal, egyúttal a This is Melbourne Too kávézó az egyik helyszíne az önkormányzat Bike&Breakfast, ingyenes biciklisreggeli programjának.

_SBA_4709

Új kerékpárutak épülnek országszerte

A kormány 30 milliárd forintot fordít kiemelt kerékpáros beruházásokra. Révész Máriusz hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a kerékpáros fejlesztések mellett. Az elmúlt években 984 kilométer kerékpárút épült meg uniós forrásból. A fővárosban pedig nem volt példa olyan mértékű fejlesztésre e területen, mint 2010 óta.

Terveik közt szerepel a Duna mentén, a Bécs-Budapest, alatta pedig a Budapest-Balaton nyomvonal, illetve a már meglévő kör-balatoni kerékpárút felújítása is prioritásként szerepel. A keleti országrészben 2018-ig elkészülnek a Debrecen-Nagyvárad kerékpárút hiányzó szakaszának, illetve északkeleten a Tokaj-Tiszabecs és Tokaj-Tarcal kerékpárúttal is, valamint a Tisza-tó körüli bringaút hiányzó, 7 kilométeres szakasza is megépül addigra.

Arra az újságírói véleményre, mely szerint Budapesten kerékpáros ügyben stagnálás történik, Révész Máriusz kiemelte a főváros a kerékpáros fejlesztések terén elért eddigi eredményeit, valamint megemlített több kerületi önkormányzatot – köztük Óbuda-Békásmegyert is, ahol kifejezetten fontosnak tartják a kerékpáros fejlesztéseket.

kerekparut

Óbuda többszörösen is kerékpárosbarát

Érdemes megemlíteni, hogy a kerületi polgármesteri hivatal idén negyedszer nyerte el a Kerékpárosbarát Munkahely címet. A hivatal már 2009-ben vásárolt 20 kerékpárt a dolgozóinak, hogy ezzel is ösztönözze az egészséges és sportos életmódra áttérést, és hogy környezetkímélő eszközt kínáljon a munkába járáshoz. Ezt követően az elmúlt évek során további 30 kerékpárral gazdagították a flottát. Nemrégiben úgy döntött az önkormányzat vezetése, hogy havonta (maximum) 8 ezer forinttal támogatja a biciklivel közlekedő munkatársait, attól függően, hogy milyen rendszerességgel használják a kerékpárt. De a támogatások nemcsak a dolgozóknak kedveznek, hiszen a kerületi lakosok igen méltányos áron, napi 200 forintért használhatják az Óbudai Kerékpárkölcsönző bringáit.

Az elmúlt évek kulturális programkínálatának növelése magával hozta, hogy a kerületen kívüliek is gyakran választják célpontjuknak Óbudát, illetve a kerületet átszelő EuroVelo 6 nemzetközi biciklis út is elkerülhetetlenné tette a III. kerületet a két keréken érkezők számára. Az önkormányzat mindezt felmérve Bike & Breakfast elnevezéssel idén februárban elindította ingyenes bringásreggeli programsorozatát, melyben minden hónap utolsó péntekén a kerület két pontján egyidejűleg ingyen reggelit kapnak a kerékpárral érkezők.

A kormánybiztos az Óbuda újság kérdésékre válaszolva kifejtette: követendő példának találja a sok jó példa mellett az óbudait is, ahol az önkormányzat anyagilag is ösztönzi a hivatalban dolgozók kerékpárral munkába járását. Elmondta továbbá: nem zárkóznak el attól, hogy a kerékpárútvonalak fejlesztését követően, kormányzati szinten is foglalkozzanak hasonló gyakorlat kidolgozásával.

Szeberényi Csilla

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság