Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Oltási információk

Tisztelt Kerületi Lakosok!

A COVID-19 elleni védőoltás kapcsán felhívjuk figyelmüket, hogy a háziorvosok keresik meg az oltandó pácienseket a regisztrációkor megadott telefonszámon, a védelmi hivatal által megadott lista szerint. Ezért a kerületi háziorvosok nyomatékosan kérnek mindenkit, hogy várjanak türelemmel, kizárólag érdeklődés céljából ne hívják fel háziorvosukat, illetve háziorvosi kiértesítés nélkül ne jelenjenek meg a rendelőben oltást kérve.

A háziorvosok csak azokat olthatják be a rendelőben, akik regisztráltak, szerepelnek a háziorvos részére megküldött listán és a háziorvos jelezte számukra, hogy pontosan mikor kerül beadásra részükre a vakcina.

A nagyszámú, oltásról általánosságban érdeklődő, vagy oltást sürgető lakossági telefonhívások jelentősen hátráltatják a háziorvosokat megnövekedett számú napi feladataik teljesítésében, gyógyító munkájuk gyakorlásában. 

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

 

Annak érdekében, hogy a védőoltásra mindenki felkészülten érkezzen, az oltóponton való bejelentkezés után az alábbi információk áttekintése és a következő teendők elvégzése javasolt.

A védőoltás elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a Covid-19 ellen.

Az oltóanyagokra vonatkozó részletes információ (alkalmazási előirat, betegtájékoztató) az alábbi honlapon érhető el: https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis.

A védőoltások nem okozhatnak Covid-19 betegséget.

 Gyakorlati teendők a védőoltás előtt
 • Az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, kitöltve vigye magával a hozzájáruló nyilatkozatot.
 • Gondolja végig, hogy:
  • van-e krónikus betegsége,
  • a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban),
  • volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése?
 • Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült, az erre vonatkozó dokumentációt javasolt magával vinni.
 • Vigye magával a személyazonosító iratait, taj-kártyáját!
 • A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően – igyon és egyen! Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor vigyen magával egy palack vizet és esetleg szőlőcukrot!
 • Lehetőleg olyan öltözékben érkezzen, amiben könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját! Praktikus megoldás lehet a rövid ujjú póló feletti réteges öltözködés.
 • A védőoltás utáni mérsékelt alkoholfogyasztás az eddigi tapasztalatok szerint nem rontja a védőoltásra adott immunválaszt.

Kérjük, további információkért olvassa el az Oltási kisokost, valamint a lakossági tájékoztatót.

Mindenki, aki megkapta a koronavírus elleni védőoltást, oltási igazolást kap.