„Segítsetek Magyarországon! Segítsetek, segítsetek, segítsetek!” ‒ November 4. nemzeti gyásznapunk

Közzétéve:

„Segítsetek Magyarországon! Segítsetek, segítsetek, segítsetek!”

Így könyörgött Háy Gyula 1956. november 4-én reggel 7 óra 57 perckor a Szabad Kossuth Rádióban. A Magyar Írók Szövetségének felhívását a rádió elestéig többször felolvasta Háy Gyula – akit a megtorlások idején hatévnyi börtönre ítéltek – és felesége, négy nyelven. Aztán 8 óra 7 perckor a rádió adása zene közben megszakadt…

Még azon a hajnalon Nagy Imre miniszterelnök ezt nyilatkozta: „Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van.” A szovjet hadsereg hatalmas túlerejével azonban elsöpörte az 1956-os szabadságharcosok csekély, de annál hősiesebb ellenállását.

Az ezután következő megtorlás pedig könyörtelen és kegyetlen volt. Ezrek, tízezrek estek áldozatul az oroszok által kikényszerített, évekig tartó, szervezett retorziónak. November 4-én, nemzeti gyásznapunkon a harcokban elesettekre és a kegyetlen bosszú áldozataira emlékezünk.

Közös emlékezésre hívunk kerületünkben is.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat tisztelettel vár minden, az ünnepségéhez csatlakozó lakost az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából rendezett koszorúzással egybekötött megemlékezésre november 4-én, pénteken 17.00 órára.

Helyszín: Kiscelli (Schmidt-) kastély, (1037 Budapest, Kiscelli utca 108.)

Ünnepi beszédet mond: Tordai Bence országgyűlési képviselő

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság