Sikeresen lezárult az Egészséges Budapest Program keretében megvalósuló, több mint 200 millió forintos orvostechnológiai eszközbeszerzési projekt

Közzétéve:

Az eszközök több ütemben érkeztek a rendelésekre, a szállítások és beüzemelések 2021 októberében kezdődtek el.

Legfőképpen a kardiológiára, a szájsebészetre és a szemészetre volt szükséges eszközöket biztosítani. Egy rendkívül korszerű fogászati kezelőegység, egy szívultrahangeszköz (echokardiográf), valamint egy fejlett szemészeti diagnosztikai berendezés érkezett a szakrendelésekre.

Mindemellett 55 millió forint értékben sterilizáló berendezéseket is szállítottak, amelyek több szakrendelésen – a sebészeten, a fül-orr-gégészeten, a bőrgyógyászaton, a szájsebészetesen – szükségesek voltak. Hiánypótló eszközök kerültek a fül-orr-gégészeti, gasztroenterológiai szakrendelésekre is, az eszközállomány a piac egyik legfejlettebb homloklámpájaval, valamint tükrözéses vizsgálatokra használt berendezésekkel gazdagodott.

A fizikoterápiás rendelésre is számos kezelőeszköz került, köztük lökéshullám-, mágnes-, krio- és elektroterápiás készülékek is megtalálhatók.

Bővebben a projektről és a beszerzésekről:

Az Egészséges Budapest Program célja a járóbeteg-szakellátás fejlesztése, ezen belül is az orvostechnológiai, diagnosztikai, gyógyászati eszközpark fejlesztése, informatikai és betegirányítási rendszerek fejlesztése, valamint szakrendelők fejlesztése. A III. kerületben a Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti és Csobánka téri telephelye a program támogatásának révén 2018 és 2022 között jelentősen fejleszteni tudta az eszközállományát, olyan minőségű és eredményességű orvosi eszközökkel, amelyek még magánfinanszírozású ellátásban is ritkán elérhetők.

2021 októberétől 2022 júliusáig 200 millió forint értékű csomaggal bővült a Rendelőintézet eszközállománya, összesen öt ütemben történő kiszállítással és oktatással.

2021 októberében a szem még tökéletesebb vizsgálatát segítő optikai tomográf érkezett a szemészetre, szívbetegségek vizsgálatát segítő echokardiográf a kardiológiára és új sebészeti motorral bővült a sebészeti eszközállomány is. A fogászatra megérkezett egy rendkívül korszerű, új fogászati kezelőegység, a bőrgyógyászat pedig a bőrfiatalítást és sebészeti beavatkozásokat segítő frakcionált CO2-lézerrel gazdagodott.

Novemberben további orvostechnológiai és diagnosztikai eszközök érkeznek a szakrendelésekre, amelyek a beüzemeléseket követően a korábbinál jóval magasabb és az átlagos szakrendelésekhez képest színvonalasabb, fejlettebb diagnosztizálást és egészségügyi kezeléseket tesznek lehetővé.

Megérkezett 6 db nagy, 2 db asztali és 3 db kazettás gőzsterilizáló, amely több rendelésen is segíti majd a munkát. Krioterápiás készülék, lökéshullám-terápiás készülék, mágnesterápiás ágy érkezett a fizikoterápiára, és a korábbi, idejétmúlt galvánfürdők helyett is új, modern készülékeket üzemeltek be mindkét telephelyen.

2022 első felében az egynapos sebészet egy forradalmian új eszközzel, ízületi RF-plazma-vágó-konjugálóval gazdagodott, később pedig a diabetológiára érkeztek új eszközök, többek között neurométer és terápiás szoftlézer is.

Új kezelőágyakkal és elektroterápiás készülékkel gazdagodott a fizikoterápia szakrendelés. Júliusban pedig az egynapos sebészeti, a fül-orr-gégészet és a gasztroenterológia rendelések gazdagodtak új műszerekkel az Egészséges Budapest Program keretében.

Az elektrokauter készülékkel kíméletes metszéseket, minimális szöveti sérülésekkel járó beavatkozásokat lehet végrehajtani. Az új készülékhez többféle fej, úgynevezett elektróda is érkezett, melyek biztosítják az orvosok számára, hogy az adott beavatkozáshoz a legmegfelelőbb elektródát választhassák.

A fül-orr-gégészetre a piacon található egyik legkorszerűbb fejlámpa került, magas fényerejével tökéletes megvilágítást nyújt a vizsgálatok során. Az egynapos sebészeten tükrözéses vizsgálatokhoz használt műszerekkel bővült az osztály felszereltsége, a gasztroenterológiára pedig új videogasztroszkóp és videokolonoszkóp érkezett mellyel komoly diagnosztikai eljárások (gyomor- és végbéltükrözés) válnak megvalósíthatóvá.

Ez a fejlesztés az Egészséges Budapest Program támogatásának köszönhetően egy 2018-ban megkezdett eszközállomány-bővítés harmadik nagy üteme volt.

2018-ban több, mint 167 millió forint értékű bővítésre került a Szent Margit Rendelőintézet két telephelyén a napi vizsgálatok elvégzéséhez szükséges orvosi géppark és orvostechnológiai eszközállomány, az orvostechnikai fejlesztések kiemelt területei: a fül-orr-gégészet, urológia, szemészet, radiológia, gasztroenterológia, fizikoterápia, sebészet és az egynapos műtő voltak.

2020-ban bruttó 80 millió forint értékben további diagnosztikai, műtéti és orvostechnológiai eszközökkel gazdagodott a Vörösvári úti és Csobánka téri telephely.

A Vörösvári úti szakrendelésekre többek között új sterilizáló készülék, hordozható EKG és EEG, betegfigyelő monitor, digitális mérőeszközök, mini doppler készülék, mikroszkóp, fogászati röntgen, speciális kezelési ágy került.

Új műtőlámpa és spirométer-berendezést szállítottak, valamint a Csobánka téri a Kardiológia futópaddal és digitális mérőeszközökkel gazdagodott, szintén a nyári hónapokban.

2018 és 2022 között tehát összesen 447 millió forint értékben gazdagodott a III. kerület szakellátását biztosító Szent Margit Szakrendelő orvostechnikai és diagnosztikai eszközállománya, ami jelentős mértékben emelte a térítésmentes egészségügyi ellátás színvonalát és eredményességét.

 

Új orvostechnikai eszköz

Orvosi diagnosztikai eszköz

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság