Szeptember 24. a hallássérültek napja – Mindennap tesznek érte, hogy beilleszkedjenek, rajtunk a sor, hogy segítsünk!

Hírek
Közzétéve:

Minden év szeptemberének utolsó vasárnapja a hallássérültek napja világszerte, ez jó alkalom arra, hogy elgondolkozzunk az előttük álló kihívásokról és azokra a lépésekről, amelyeket meg kell tennünk annak érdekében, hogy támogassuk őket megküzdéseikben.

Magyarországon 60 ezer siket, 300 ezer súlyosan nagyothalló ember él, és a lakosság tíz százaléka küzd valamilyen szintű halláskárosodással. Tehát egymillió honfitársunk érintett hallássérülésben, hallást érintő fogyatékosságban.

Nekik is joguk van/lenne az oktatáshoz, a munkához

A hallássérülés sokféle formában és mértékben jelentkezhet, az enyhe halláscsökkenéstől a teljes siketségig. Ez az állapot gyakran láthatatlan a külvilág számára, miközben az érintetteknek gyakran szükségük van speciális segítségre vagy eszközökre a mindennapi kommunikációhoz.

A hallássérült embereknek gyakran találkoznak akadályokkal a munkahelyeken, az oktatásban és a társadalmi életben, és ezek a gátak gyakran nem láthatók vagy felismerhetők a közösség számára. Pedig mindenkinek joga van az oktatáshoz, a munkához és a társadalmi részvételhez, függetlenül hallásállapotától.

Akadálymentesített ügyfélszolgálat működik Óbuda-Békásmegyeren

A hallássérült emberek nap mint nap rendkívül sokat tesznek azért, hogy beilleszkedjenek és helytálljanak közöttünk. Nekünk pedig kötelességünk, hogy megszüntessük a hallássérüléssel élő emberekkel szembeni előítéleteket és az ellőttük magasodó akadályokat, helyette az együttműködést, a támogatást és a szolidaritást erősítsük.

Ezen a különleges napon ünnepeljük a hallássérült emberek erőfeszítéseit, és tegyünk azért, hogy befogadóbb társadalmakat alakítsunk ki, ahol mindenki számára elérhetők az azonos lehetőségek és jogok. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat ügyfélszolgálatát például videótolmács segítségével, akadálymentesen használhatják hallássérült honfitársaink, köszönhetően a Hallatlan Alapítvánnyal kötött együttműködésünknek.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság