Bús Balázs -2022. január 25-én lemondott önkormányzati tisztségeiről összeférhetetlenség miatt.

Bús Balázs -2022. január 25-én lemondott önkormányzati tisztségeiről összeférhetetlenség miatt.

listás képviselő

  • Párt: FIDESZ-KDNP
  • Telefon: 06 1 367-8791
  • E-mail cím: iroda@ujrainditjuk.hu
  • Fogadóóra: Minden hónap első hétfőjén 16.00-18.00 óra között, előzetes bejelentkezés alapján
    Helyszín: Fidesz Iroda 1033 Budapest, Kaszásdűlő u 7.

Budapesten született 1966. január 29-én. A szentendrei Ferences Gimnáziumban érettségizett 1984-ben. 1984-től 1985-ig, majd 1988-tól 1989-ig a békásmegyeri Zipernowsky úti Általános Iskolában, mint képesítés nélküli nevelő dolgozott.
1985-87 sorkatonaként Cegléden szolgált. 1987-88-ban az esztergomi Érseki Hittudományi Főiskola hallgatója volt.
1989-90-ig a SOTE Psychiátriai Klinikán könyvtárosként dolgozott.
1995-ben a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola szociális munkás szakán diplomázott. A főiskola alatt elkezdett dolgozni, így 1991-ben az Újpesti Családsegítő Központ (ÚJCSAKŐ) megbízásából a budapesti feketemunkáról készült tanulmánya, mely elsősorban a Moszkva téri „rabszolgapiacról” szólt.
1992-ben a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) ösztöndíjas munkatársaként családsegítő munkakörben kezdett dolgozni.
1993-tól a Ferencvárosi Családsegítő Szolgálatnál folytatta munkáját.
1994-ben a Népjóléti Minisztérium Módszertani Csoportjának (Pro Domo) munkatársa volt.
1995-től a Léthatáron Alapítvány által támogatott koldus és hajléktalan kutatásban vett részt.

Politikai tisztség:
A Fidesznek 1988-óta tagja, alapítója a XI. kerületi csoportnak.
A Fidesz Szociálpolitikai Kabinet tagjaként részt vett az 1998-as családpolitikai program kidolgozásában, majd a sikeres választás után részt vett a kormányprogram szociális fejezetének a kidolgozásában is.
1998-tól a Szociális és Családügyi Miniszter kabinetjében miniszteri tanácsadóként dolgozott.
1993-2003-ig a Fővárosi Fidesz frakció szakértője, valamint 1993-tól 2003-ig a Fővárosi Önkormányzat Szociálpolitikai és Lakásügyi Bizottságának és a Civil Szervezetek Albizottságának volt a tagja.
1998 óta Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat képviselője.
1999 óta a III. kerületi Fidesz elnöke (2005-ig), valamint a Budapesti Választmány tagja.
1998-2000-ig az Óbudai-Békásmegyeri Önkormányzat Szociális és Lakásgazdálkodási Bizottságának elnöke.
2000-2002-ig a Fővárosi Önkormányzat képviselője, 2001-től a Fidesz Országos Választmányának tagja.
2004 óta a Budapesti 4-es országos egyéni választókerület (OEVK) elnöke. 2005-től KDNP tag.
2002-től Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának alpolgármestere (szociális és lakásügyek, kultúra, ifjúság,-sport,-civil szervezetek.).
2006-tól Óbuda-Békásmegyer polgármestere.
2010-ben az országgyűlési választáson a Budapest III. kerület 4-es országgyűlési választókerület II. fordulójában Fidesz-KDNP jelöltként egyéni győzelmet aratott 63.07%-os eredménnyel. 2014-ig országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottsága tagja.

Kerületi polgármesteri munkássága, eredményei:
Kerületi polgármesterként elért eredményei:
A 2006-os önkormányzati választások óta, a rendszerváltás után 16 évvel először volt Óbudán jobboldali többség, ezt 2010-ben és 2014-ben is sikerült megőrizni.
Bús Balázs polgármester várospolitikájának középpontjába a közösségépítés feladatát emelte, az elmúlt évtizedben a III. kerület fejlesztései, kulturális programjai, szociális intézkedési mind ezt a célt szolgálják.
Kezdeményezésére 2006 után nagyszabású panelfelújítások indultak el a kerületben, melynek legkiemelkedőbb példája Magyarország leghosszabb panelházának, a Faluháznak a teljes körű energetikai korszerűsítése. E mellett az önkormányzat egyedülálló kamattámogatási rendszerével járul hozzá a többi társasház felújításához.
A pezsgő kulturális élet alapját a nagyrendezvények (Óbuda Napja, Óbudai Nyár, Advent Óbudán, Újévi Koncert, Óbudai Kézműves Sörök Fesztiválja, Óbudai Bornapok, Óbudai Piknik-Civil Nap) jelentik, de hozzájárulnak a kerület egymáshoz közel elhelyezkedő múzeumai, galériái is, melyek összefogásával kialakult Óbuda kulturális negyede. Létrejött négy új kulturális intézmény: a 3K-Kaszásdűlői Kulturális Központ, az Óbudai Múzeum – Goldberger Textilipari Gyűjtemény, és a megújult városrészben, az Óbudai Promenádon található Civil Ház, valamint hosszú évek után újra megnyitotta kapuit a békásmegyeri Ezüsthegyi Könyvtár. A Fő téren működik az Esernyős Turisztikai és Információs Pont valamint a Szindbád Rendezvénytér. Budapest legkisebb kávézója, az egykori gázfogadó, ma ipari műemlékként új funkciót nyert Gázlámpa Kioszk várja vendégeit a Fő tér közepén. A köztereken felállított Könyvmegállók már a gyermekek körében is népszerűsítik az olvasást, míg a helyi kulturális hírek, események és történetek iránt érdeklődők számára új folyóiratot jelentet meg az önkormányzat Óbudai Anziksz címmel.
A III. kerület komplex szociális ellátórendszert működtet, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény nyolc idősek klubjával, egy gondozóházzal, valamint az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Szakszolgálattal, illetve különböző támogatási formákkal nyújt segítséget a rászorulóknak. A városvezetés kiemelt figyelmet fordít az egészséges életmódra nevelésre és az egészséges életmód feltételeinek biztosítására. Az összesen 16 szabadtéri fitneszpark, a téli időszakban üzemelő három jégpálya, valamint az Óbudai Sport Nonprofit Kft. ingyenes sportrendezvényei mozgásban tartják a várost. 2017-ben nyílt meg a TVE uszoda. A tömegsportok népszerűsítésével a gyermekektől kezdve a családokon keresztül a nyugdíjas korú emberekig mindenkit mozgásra ösztönöznek. A kulturális, a sport és a gondoskodást célzó intézkedések és rendezvények azon felül, hogy beteljesítik szerepüket, mind egy irányba mutatnak, amelyet Óbuda-Békásmegyer zászlajára is tűzött: Közösséget építünk!
Ennek szellemében, kezdeményezésére indult el 2015-től a közösségi tervezés, amely során az országban egyedülálló módon, a helyben lakó emberek bevonásával és aktív közreműködésükkel végzi az önkormányzat a parkok, különböző közterületek megújítását. 2017-ig 19 közterületi fejlesztés tervei készültek el közösségi tervezésben. Megkezdődött és jelenleg is tart a III. kerület legnagyobb volumenű fejlesztése a Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér, mely a kormányzati támogatásnak köszönhetően 2019-ben kezdheti meg működését.

Díjak, elismerések:
2007 Trianon emlékérem
2008 – A Lengyel Köztársaságért Érdemrend Lovagkeresztje
2009 – A Corvin közi hősök érdemrendje a babérkoszorúval
2010 – Eötvös József emlékérem arany fokozata
2012 – Szent László díj (Országos Lengyel Önkormányzat)
2018 – Henszlmann Imre díj (Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat)

Civil szervezeti tagság:
Óbudai Széchenyi Kör elnök
Széll Kálmán Alapítvány
Óbudai Kutyás Egyesület

Nyelvismeret: német

Hobbi: olvasás, zenehallgatás, kirándulás, utazás, biciklizés, borozás