Tiszta, virágos otthonunk, Óbuda-Békásmegyer 2022 – Átadtuk idei pályázatunk díjait

Közzétéve:

„Évről évre egyre több pályázónkat köszönthetem, örülök, hogy a Tiszta, virágos otthonunk, Óbuda-Békásmegyer ügye mellett már régebb óta kitartó lakótársaink mellett, újabb közösségek csatlakoznak hozzánk – mondta Burján Ferenc, a klíma- és környezetvédelmi ügyekért felelős alpolgármester a Tiszta, virágos otthonunk, Óbuda-Békásmegyer pályázat díjátadó ünnepségén. – A Klímabarát Települések Szövetségének pályázatán a budapesti kerületek közül önkormányzatunk lett az első, törekvéseinket klímabarát díjjal jutalmazták. Ez a közös siker az Önök munkája nélkül nem lehetne a miénk, hiszen a szerteágazó fenntarthatósági feladataink között a kerület zöldítése fontos hivatásunk.”

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a fenntartható fejlődés elkötelezett híveként nagy figyelmet fordít a zöld közterületeink gondozására, fejlesztésére, virágosítására. És ennek érdekében írja ki minden évben a Tiszta, virágos otthonunk, Óbuda-Békásmegyer pályázatát, amelynek célja, hogy ösztönözze és elismerje azokat a lakóközösségeket és magánszemélyeket, akik fontosnak tartják: a környezet, ahol élnek, rendezett és szép legyen.

Az idei felhívásunkra 24 pályázat érkezett. 2022-ben két pályázat ért el első helyezést a zsűri döntésének értelmében, melynek tagjai ebben az évben Burján Ferenc alpolgármester, Kléner Katalin, a Polgármesteri Hivatal munkatársa, koordinációs menedzser és Hock Adrienn, a klíma- és környezetvédelemért felelős alpolgármesteri iroda munkatársa volt.

Az egyik első helyezett a Juhász Gyula utca 15. szám alatti 424. számú társasház pályázata lett.

A társasház 2019-es felújítása óta az addig is gondozott közterületi kertet újult erővel, nagy kreativitással ápolják. Virágágyások- és szigetek díszítik alkotásukat. A kertet egy halastó is ékesíti, melyet napelemmel működtetnek.

 

A másik első helyezett Kórház u. 7. szám lakóközösségének pályázata.

A közösség 2014 óta gondozza, szépíti a területet, minden évben kreatív újdonságokkal bővítik a kertet. Kirakott utak, kis tavacska, pihenőkert is szolgálja az erre járókat. És egy új napelemmel működő szökőkútnál tudják a madarak a szomjukat oltani.

 

Második helyezést ért el a Huszti út 21. szám alatti társasház közössége által benyújtott pályázat.

Az összetartó közösség erejét mutatja ez a terület, hiszen folyamatos munkával tartják karban a kertet, melyet színpompás virágok ölelnek körbe. A rendkívül tiszta és harmonikus környezet, rengeteg munka és odafigyelés eredménye. A szép, rendezett terület csodás esztétikai élményt nyújt a környéken élőknek.

 

Harmadik helyezést ért el a Kaszásdűlő 9-11. szám alatti társasház pályázata.

Idén először pályázott kreatív kiskertjével, melyben megtalálható a gyönyörű virágokon túl egy kis veteményes, paprikával, paradicsommal, valamint találunk itt egy ötletes fűszernövény kertet is. Idén két körtefával is gazdagodott a terület. A környékbeliek szívesen állnak meg itt, eljönnek ide pihenni.

 

Negyedik helyezést ért el a Hollós Korvin Lajos utca 13. társasház által beküldött pályázat.

A terület szépítése 2021 tavaszán indult el, a kezdeményezéshez azóta egyre több család csatlakozik. Megosztják a munkát: van, aki ültet, más az anyagbeszerzésben segít, vagy locsolja a növényeket. Tavasztól késő őszig színpompás virágszőnyeg várja itt a lakókat, télen pedig árvácskák.

 

Ötödik helyezést ért el a Kakukk kiskert.

  1. tavaszán született meg a gondolat, hogy létrehoznak egy kiskeret, ahol gyerekek is részt vehetnek a munkákban. Így a virágágyások mellett egy pihenő-játszósarkot és egy mezítlábas lépegetőt is kialakítottak. Mindez a jövő nemzedékét tanítja meg a környezetvédelem fontosságára, a természet pótolhatatlan értékére.

 

Különdíjat érdemelt a Királyok útja 200-210. szám alatti társasház kertje.

A tulajdonosok évek óta odaadó türelemmel gondoskodnak a területről, melyet nyitott zöld terek jellemeznek, valamint különleges szobrok és növények. Mintha egy japán zen kertbe csöppennénk…

 

A nyertes pályázatok alkotói pénzjutalmat, oklevelet és a kert közelében kifüggeszthető táblát kaptak. Önkormányzatunk továbbá emléklappal és jelképes ajándékkal – egy kerti madáritatóval – ismeri el minden pályázó közösség munkáját, melyeket a következő helyszíneken csodálhatunk meg:

Amfiteátrum Társasház, Amfiteátrum utca 27-29.

Óbuda 23. számú Lakásfenntartó Szövetkezet, Lajos utca 113-121.

Kiskorona utca 2-14.

Zsirai Miklós utca 10.

Hatvany Lajos utca 12.

Kaszásdűlő utca 7.

Hollós Korvin Lajos utca 15. és 16.

Selyemfonó utca 2.

Silvanus sétány 1-13.

Varsa utca 10-12-14.

Szérűskert utca 2.

Gyógyszergyár utca 64.

Zab utca 9.

Papírgyár utca 34.

Zemplén Győző utca 1-2.

Lőpormalom utca 5.

Kaszásdűlő utca 7. és környéke.

 

Ünnepségünk megnyitása, majd zárásaként Bakó Krisztina előadóművész és Geier Attila gitárművész előadásban hallhattunk dalokat.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság