Ajtóékekkel az idősek biztonságáért

Hírek
Közzétéve:

ae3
Nagyon fontos az önkormányzat számára a kerületi idős emberek egészségügyi és szociális biztonsága mellett,  a fizikai biztonsága is, amiről szintén szeretne a városvezetés gondoskodni.  A városi élet az utcán és az otthonokban egyaránt igen sok veszélyt rejt a nyugdíjasokra nézve. Ezekkel a szavakkal köszöntötte Müller Istvánné, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője azokat a kerületi idős embereket, akik egyedül élnek otthonaikban és ezért különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak egy az otthonukban ért esetleges támadás esetén. A tegnapi és a mai napon a Kiskorona utcai Idősek klubjában, illetve a kerület többi idősek klubjában összesen valamivel több mint 400 darab ajtóéket vettek át az idősek személyi igazolvány és a nyugdíjas törzskártya felmutatásával. A június elején kiosztott mennyiséggel és a mostani osztás eredményeképpen már közel 1000 egyedül élő nyugdíjas érezheti nagyobb biztonságban magát otthonában is.
ae5
A polgármester elmondta, hogy ugyan az eszköz minden helyzetben nem nyújt teljes védelmet, de hozzájárul ahhoz, hogy ha idegen csenget be, ajtónyitás után ne tudja rátörni az idős személyre az ajtót, ne tudjon a lakásába behatolni és akár az ott élő életét veszélyeztetni. Óbudán törekszünk arra, hogy segítsük  a rendőrség munkáját, akár a térfigyelőrendszerek kiépítésével, bővítésével, akár a Közterület-felügyelőink közreműködésével. Remélem ez az egyszerű használatú, kis eszköz is hozzájárul az Önök biztonságának növeléséhez!A polgármester minden egyes eszköz mellé egy emléklapot is átnyújtott a jelenlévő idős embereknek.
ae7Mint korábban beszámoltunk róla, Bús Balázs polgármester kezdeményezésére, a kerületi idős emberek biztonságának javítása érdekében az önkormányzat 3000 egyedül élő nyugdíjas számára vásárolt elektromos ajtóéket, mellyel megelőzhető, hogy lakásukban támadás érje őket.
Az önkormányzat minden évben jelentős támogatást nyújt a lakóközösségeknek, a helyi rendvédelmi szerveknek, mellyel jelentős eredményeket ér el a kerület lakosainak biztonságérzetének javításában. Sajnos egyik legveszélyeztetettebb az idősebb – különösen az egyedül élő – korosztály. Az otthonukban élő idős emberek számára különösen nagyon a biztonság, a saját környezetük védelme.
A biztonsági elektromos ajtóék használata egyszerű és megelőzhető vele az időseket a lakásukban ért támadás. Az ajtó alá helyezhető szerkezet megakadályozza az ajtó kinyitását, és ha illetéktelenek megpróbálják kinyitni, akkor hang kíséretében jelez a lakásban lévőknek.
A hivatal előzetes felmérései szerint mintegy 10.000 fő egyedül élő nyugdíjas személy lakik a kerületben. A program keretében első körben, a közel 4 és fél millió forint értékben vásárolt eszközökkel 3.000 rászoruló idős ember biztonságát  növelné az önkormányzat, kiválasztásukban az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény segít.  A program további részében a jelentkező igények függvényében még több egyedül élő idős személy kaphat elektromos ajtóéket, mert a cél, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát otthonában is.
 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság