Aquaplaning: nyitott gyűjtemény az Esernyős Galériában

Hírek
Közzétéve:

Völgyi Miklós és Skonda Mária házaspár magángyűjteményéből állították össze az Esernyős Galéria ötödik kiállítását, amelyet augusztus 9-én nyitottak meg a tulajdonosok jelenlétében. A házaspár műtárgyaiból ez immár a 19. budapesti tárlat.

 

Blokkolás és szűrés

Békefi Anna, az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont ügyvezetője a megnyitó alkalmával elmondta, hogy az Aquaplaning a fiatal Esernyős Galéria ötödik kiállítása, amellyel összefüggően nagy öröm, hogy az eddigi nemzetközi, mai határokon túlnyúló egyéni és csoportos kiállítások után most egy óbudai vonatkozású tárlatot köszönthetünk a galéria falai között. A Völgyi–Skonda házaspár gyűjteményéből összeállított, igazán friss, vidám nyári színeket felvonultató tárlat a nyári pillanatokra, a kikapcsolódásra hívja fel a figyelmet.

Dr. Szilágyi B. András művészettörténész utalva a kiállítás alcímére – blokkolt hétköznapok – a szűrés kifejezésre helyezte a hangsúlyt, hiszen a blokkolás lényegében a szűrés egyfajta módja. Értelmezése szerint, ha a mindennapi életünkben a nemkívánt tartalmakat vagy embereket megpróbáljuk az életünkből kiszűrni, akkor mint a facebookon, az adott gombok segítségével blokkoljuk azokat a véleményeket, gondolatokat, érzéseket, amelyek zavarók, ezáltal kellemesebbé válik adott esetben egy működés. Ha ezt a kortárs művészetre lefordítjuk, akkor például ezen a tárlaton azt láthatjuk, hogy több rétegű szűrés megy végbe.aquaplaningMásoknak is tetszhet

Már az egyfajta szűrés, hogy a képtulajdonosok szubjektív módon választják be a gyűjteményükbe azokat a műtárgyakat, amelyek nekik tetszenek. Eleve az ízlésük, személyes viszonyuk, kapcsolatuk a tárgyakhoz határozza meg a gyűjtött tartalmakat. Ezt követően ugyancsak egy szűrés eredménye, hogy a kurátor mit választott ki a kiállításra ebből az anyagból. Szintén egy következő szűrés, hogy mindebből a keletkezett tárlatból a megnyitó személye mit tart fontosnak, mit emel belőle ki.

A kiállítás megnyitójától nem messze levő Sziget Fesztiválra utalva dr. Szilágyi B. András a nyári tevékenységekre hívta fel a figyelmet, mint a sörözés, önfeledt szórakozás, az emberek vízparti élete, az evezés. Blokkolták tehát a hétköznapokat. Kérdés persze, hogy valóban blokkolták-e.

Völgyi Miklós gyűjteménytulajdonos azért tartja fontosnak, hogy az óbudaiak is megismerjék a műtárgyaikat, mert immár húsz éve laknak Óbudán, s egyértelműen lokálpatriótává váltak. Szeretnék a gyűjteményüket a kulturális életbe bevezetni. Véleményük szerint ugyanis a gyűjtő mindig a művész kárára vásárol, hiszen ha megvesz egy képet, akkor azt a közönség többnyire nem láthatja. Ők ezzel szemben azt szeretnék, ha ezek a gyűjtemények kinyílnának. A festők is azért jönnek el a tárlatra, mert újra láthatják a képeiket, s azt is, hogy azok másoknak is tetszenek.

Újraépíteni Óbudát

Skonda Mária az Esernyős kiállítóterét fantasztikusnak nevezte, illetve azt, hogy ilyen helyeket kaphatnak a kultúra résztvevői. Véleménye szerint jó látni, hogy az önkormányzat és a közösség kis lépésenként a kultúra városává építi újra Óbudát.

A kortárs művészek alkotásai ingyenesen megtekinthetők szeptember 18-ig az Esernyős Galériában. (Cím: Fő tér 2.)

B.Z.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Nyertes pályázóink átvették a madáreleséget

Hírek
Közzétéve:

Ingyenes tavaszi programok harmadik kerületieknek

Hírek
Közzétéve:

Megnyitott a Matróz utcai zárt parkoló