Megy az árvíz! – folyamatos tájékoztatás

Hírek
Közzétéve:

Harmadfokú (800 cm-t meghaladó) árvíz várható a Dunán. Az árvízi védekezés a Királyok útja – Nánási út útvonalon, a fővédvonalon lesz.

A Kossuth Lajos Üdülőparton Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nem végez árvízi védekezést, (mivel 750 cm-es vízállás, vagy ennél magasabb tetőzés esetén ennek nincs értelme).

Figyelje az árvízi információkat, és rendszeresen tájékozódjon!

Június 19, Sze-12:30

A kerületi tisztifőorvos az árvízzel elöntött területen talaj higiénés laboratóriumi vizsgálat elvégzését nem tartotta indokoltnak, mivel a kedvező időjárási körülmények miatt a talaj normál állapota miatt néhány napon belül természetes úton visszaállhat. Az önkormányzat ennek ellenére a parti terület zöld felületét biológiai anyaggal fertőtleníti. Ez a kezelés segíti az iszapban lévő anyagok lebomlását és a növényzet számára hasznosítható tápanyaggá alakítja.

Az utak mellé kitett homokzsákok elszállítását is folyamatosan végezik. Először ott, ahol az útról a leghamarabb visszavonult a Duna vize.

A szilárd burkolatú utak takarítását a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat saját hatáskörben, folyamatosan végzi.

P-11:30

Ma 18 órától a 250-0606-os árvízi információs telefonszám már csak hivatali időben hívható. Halaszthatatlan ügyben hívják a 30-511-4400 telefonszámot.
A Fővárosi Csatornázási Művek a hétvégén is folyamatosan szállítja el az agyagot, ezért a Királyok útja személygépkocsival nem használható. (A helyben lakók korlátozottan használhatják.)
A Duna part területének biológiai fertőtlenítése megkezdődött. Az anyag környezetbarát, ám kellemetlen szagú. A szag néhány órán belül megszűnik.

Cs-13:55

Amit a talajfertőtlenítésről, illetve a homokról és homokzsákok kezeléséről tudni kell
A felhasznált homokzsákokat a Nánási útra és a Királyok útjára kell kihelyezni úgy, hogy az a közúti közlekedést ne akadályozza. Az árvízzel érintett terület utcáiban is hasonlóan célszerű elhelyezni a zsákokat, miután az utcák már meg lesznek nyitva.

Cs-09:57

Csütörtök hajnaltól ismét át lehet kelni gyalogosan és kerékpárral az újpesti vasúti hídon, azaz az északi összekötő hídon. A Népsziget lezárása továbbra is érvényben marad – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtöki Facebook-bejegyzésében. A Fővinform tájékoztatása szerint megnyitották a Pók utcát, valamint a Nánási utat a Pók utca és az Emőd utca közötti szakaszon, de a 106-os autóbuszok még terelve közlekednek. A Batthyány térről ismét indulnak buszok, az itteni metrópótló pedig megszűnt. Ugyancsak megnyitották a közlekedés előtt a Népfürdő és a Vizafogó utcát, az 1-es villamos vonalán pedig 1B jelzésű villamosok járnak a Bécsi út és a Lehel utca között.

További részletek itt.

Sze-15:30

A Fővárosi Csatornázási Művek csütörtök reggel megkezdi a Királyok útja, Nánási út mentén, a védmű megerősítést eddig szolgáló tömörített agyag elszállítását.

Az önkormányzat felhívja a lakosság figyelmét, hogy a Nagyszombat utcánál lévő Amfiteátrumban keletkezett víz fertőző, senki ne lépjen a területre! A szakemberek megkezdték a fertőtlenítést.

 

Sze-13:30

A Pók utca, Nánási út útvonalat egészen az Emőd utcáig megnyitották a forgalom előtt.

K-18:55

Az önkormányzat árvízi információs vonala, a 250-0606 mától már csak 8:00-20:00 óráig hívható.

K-15:00

Ezt kell tenni az árvíz levonulását követően (fertőtlenítési tájékoztatás).

K-10:00

Az árvíz levonulását követően, miután az áramellátást biztosító utcai elosztóhálózat rendelkezésre állását biztosítani tudja, az ELMŰ megkezdi a fogyasztási helyek áramszolgáltatásba történő visszakapcsolását. A részletes tájékoztatót itt olvashatják

K-6:55

A budapesti védművek stabilak, jól bírják a terhelést, hibáról, megrongálódásról nincs információ. Folytatódik a lassú apadás, az éjféli 871 centiméteres vízállás hét centiméteres csökkenéssel hajnali 4 órára 864-re apadt. 24 óra alatt összesen húsz centiméterrel csökkent a Duna vízszintje, de még mindig 11 centiméterrel haladja meg az eddigi rekordot, a 2006-os vízszintet.

Budapesten jelenleg hat helyszínen folyik védekezés, a hétfő délutáni esőzés nem okozott problémát.

Továbbra is rengetek közlekedési korlátozás van érvényben Budapest területén. Folyamatosan frissülő információk a www.bkk.hu oldalon!

H-17:22

Hozzájárult a parlament az árvízi veszélyhelyzet meghosszabbításához. Pintér Sándor belügyminiszter indítványának egyhangú elfogadásával az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy a múlt kedden a Duna áradása miatt elrendelt veszélyhelyzetet július 19-éig meghosszabbítsa.

H-15:43

A közeledő vihar miatt a veszélyhelyzet-kezelési központ úgy döntött, valamennyi civil és önkéntes szüntesse be a munkát a gátakon. A hivatásos állománynak csak az a része maradhat, amelynek megfelelő védőfelszerelése van – tájékoztatta a belügyminiszter főtanácsadója hétfő délután az MTI-t.

H-15:00

A Királyok útja, Nánási út által határolt partszakaszon éjjel 3 órás tetőzéstől 14 órára 884 cm-ig apadt a Duna vízszintje.

apadás

 

H-06:00

A Duna a Római-partnál vasárnap 20 órakor tetőzött 891 cm magasságban, hajnali 3 órakor pedig megindult a lassú apadás. Jelenleg 889 cm. A védmű stabil, kisebb szivárgások természetesnek tekinthetők.

H-0:50

A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a védműveket Budapesten, nincs olyan helyzet, amit ne tudnának kezelni – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A védelmet az éjjel 1500 ember látja el Budapesten, köztük hivatásos és önkéntes tűzoltók, a csatornázási művek szakemberei és a lakosság is védekezik a Batthyány tér és a Bem József tér között. Hét kiemelt helyszínt kezelnek a fővárosban, a Margitszigetet, a Római-partot, a Rév utcát, a Dagály fürdő mögötti területet, a Bem József teret, a Batthyány teret, valamint a Lukács fürdőt. Eddig 307 embernek kellett elhagynia az otthonát a főváros a területén.

Az árvíz miatt a H5-ös HÉV Szentendre, illetve Békásmegyer felől csak a Szentlélek térig jár, onnan a Batthyány térig nem közlekedik. A kiesett szakaszon a pótlásra jelenleg nincs lehetőség, a BKK az utasoknak a sűrűbben, 7-8 percenként közlekedő 1-es villamost ajánlja. A 160-260-as autóbuszok csak a Bécsi út és az Árpád híd között járnak. A 86-os autóbuszok két szakaszon, megosztva közlekednek: Újbudáról a Clark Ádám téren és az Alagúton keresztül a Széll Kálmán térre, illetve Óbudáról a Bogdáni úton át az Árpád hídig. A 17-es villamosok vonalán autóbuszok is közlekednek, sűrítve annak forgalmát. Az Árpád fejedelem útja a Margit híd alatt már a buszokkal sem átjárható.

V-23:52

Jelentős forgalmi változások lépnek életbe hétfőtől Budapesten a Duna áradása miatt, a Bem rakpart, a Batthyány tér térsége és az alsó rakpartok továbbra is lezárva maradnak. A részleteket ITT olvashatja. Az árvízi rendkívüli forgalmi rend idejére a fővárosi önkormányzat kéri a budapestieket, illetve a fővárosba tartó ingázókat, hogy az autózás helyett a közösségi közlekedést válasszák.

V-19:15

Tarlós István főpolgármester: A Margitszigeten és a Római-parton is enyhe szivárgások vannak, a szigeten medencéket alakítottak ki homokzsákokból, hogy a csurgalékvizeket is fel tudják fogni. A Római-parton saját felelősségre 115 ember tartózkodik – mondta a főpolgármester, hozzátéve, a korábban 10 ezer köbméter agyag beépítésével megerősített védmű jól bírja a terhelést. A Batthyány téren és a Bem téren a szombati esőzés miatt kialakult helyzetet megszüntették, a közösségi közlekedés üzemelni fog, de az egyéb forgalom elől elzárva tartják a területet. “Imádkozzunk, hogy nagy eső ne legyen” – fűzte hozzá.

V-18:30

Vasárnap kora este Budapestre érkezett Orbán Viktor. A kormányfő 18:30 körül a Római-partnál ellenőrizte a védekezést.

V- 16:49

A buszforgalom elől is lezárták a Batthyány teret

A vízszivárgások és a gyalogosok nagy száma miatt a buszforgalom előtt is le kellett zárni a fővárosi Batthyány teret, ezért több autóbusz módosított útvonalon jár. A 86-os buszok Újbuda felé az eredeti útvonalukon közlekednek, míg Óbuda felé végig a Fő utcán haladnak a Bem rakpart helyett, a Clark Ádám tér és a Bem József tér között. A Halász utcai, a Batthyány téri és a Bem József téri megállót a Fő utcába helyezték át, amely visszavonásig kétirányúvá vált. Tarlós István főpolgármester utasítására vasárnap 16 órától díjmentesen utazhatnak a fővárosi közösségi közlekedési és a BKK által felügyelt agglomerációs járatokon azok, akik a mentési munkálatokban részt vesznek és sárga színű, katasztrófavédelmi karszalaggal rendelkeznek.

V-14:30

Emberi számítás szerint Budapest át fogja vészelni a mostani rendkívül magas árhullámot, és további kitelepítésekre már nem lesz szükség. Pesti Imre, a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke elmondta, jelenleg 884 centiméter a vízállás, és ahogy korábban jelezték, a folyó este 896 centiméter körül tetőzik Budapesten.
Közölte, a város belső részének támfalait korábban úgy építették meg, hogy tízméteres vízállásnál is megvédje a lakókat, a mélyebben fekvő területek pedig „kezelhető állapotban” vannak. Úgy fogalmazott, attól, hogy a gát nem elég magas, nem kell félni, „gyakorlatilag szinte nincs esély arra, hogy gátszakadás történjen”.

V-10:42

Egyidőben 30 főnél több önkéntesre nincs már szükség a Római-parton – közölte a helyi védekezés vezetője. A munkaerő pillanatnyilag biztosított, aki itt szeretne segíteni, az a Pozsonyi utca – Királyok útja sarkán található helyi árvízvédelmi bázison jelentkezhet. Az utolsó mért vízállás Budapesten 885 cm.

V-9:58

Stabilan állnak a fővárosi gátak, vasárnapra virradóra sem a Római-partról, sem a Margitszigetről nem érkezett jelentés a nyúlgát hibájáról, megrongálódásról – közölte a Fővárosi Védelmi Bizottság vasárnap az MTI-vel. A Duna vízszintje már mindkét területen elérte a homokzsákokból rakott védvonalat. A fővárosban az éjjel 976-an teljesítettek szolgálatot, köztük tűzoltók, rendőrök, katonák, polgárőrök, illetve a Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei. A margitszigeti, több mint 4000 méter hosszú és a római-parti 3600 méter hosszú árvízi védvonalat állandó járőrszolgálattal, méterről méterre ellenőrzik – áll a közleményben. Hozzáteszik, hogy csurgások, szivárgások előfordultak a mentett oldalon, de ezek nem veszélyeztetik a gát műszaki állapotát.

V-8:30

Orbán Viktor vasárnap reggeli esztergomi sajtótájékoztatóján elmondta: döntő két nap következik a védekezésben, az árhullám az ország szíve felé közeledik. Komárom-Esztergom megyében a Duna már apad, Budapesten várhatóan 895 cm-nél fog tetőzni. A kormányfő hangsúlyozta: a legfontosabb cél, az emberélet védelme, eddig teljesült.

A fővárosban három helyen zajlik a védekezés, ezek egyike a Római-part. Mint a kormányfő közölte, itt megerősítették a gátat, a beépített földmennyiség 10 ezer köbméter.
A másik helyszínen, a Margitszigeten a védmű kész, 915 cm-es magasságig biztosít védelmet.

A harmadik hely, ahol védekeznek Budapesten, a rakpartok vonala, ahol a várhatóan lassan levonuló árhullám miatt hosszas védekezésre készülnek. Orbán Viktor elmondta: az árhullám levonulására 7-8 napra lesz szükség, ezért a veszélyhelyzetet meghosszabbítják.

V-7:30

Közúti zárás van érvényben a budai és pesti alsó rakpartok teljes hosszában, a Margitszigeten, a III. kerületben a Királyok útján, a Pók utcában és a Nánási úton. Lezárásra került a Lánchíd alatti kerékpáros átjáró is, továbbá a Margit hídi felszíni hév-állomás peronjának teljes hosszában a kerékpárút ideiglenesen megszűnik. Az árvízi védekezés segítése érdekében a III. kerületben a Pozsonyi utcát a Szabadkai utca és a Bocskai utca között egyirányúsították a Bocskai utca felé. Nem állnak meg a Margitsziget megállóhelyen a 4-es és a 6-os villamosok.

A szombat 20 órai adatok szerint a Duna Budapestnél 871 centiméteren állt, vasárnap 5 órakor 881 centiméteren volt a vízszint.

Szo-21:20

A Főpolgármesteri Hivatal szombaton, az MTI-nek küldött közleményében emlékeztetett arra, hogy a délutáni esőzés után a csatornarendszer az árvíz miatt nem tudta fogadni a budai hegyvidékről lezúduló vizet, ezért a Bem rakparton és a Batthyány tér térségében délutántól forgalomkorlátozások léptek életbe a közösségi közlekedésben és a közúti forgalomban egyaránt.
Közölték, 20 órától a tömegközlekedés járművei számára a közút újra járható, ám a közúti forgalomkorlátozás az autósok számára továbbra is érvényben marad. Ez azt jelenti, hogy az árvízi védekezés miatt a Bem rakpart Batthyány tér és a Margit híd közötti szakasza mindkét irányban továbbra is lezárva marad.
A tájékoztatás szerint így a Clark Ádám tér felől a Batthyány térnél az autósoknak vissza kell fordulniuk, nem hajthatnak tovább észak felé.
Közölték, a konkrét útvonalak lezárásán túl mindez Budapest közlekedési hálózatában azt jelenti, hogy Dél-Buda és Észak-Buda között sem a lezárt alsó rakparton, sem a lezárt felső rakparton (Bem rakparton), sem a BAH-csomópont – Alkotás utca – Margit körút – Bem tér útvonalon nem lehet közlekedni mostantól, az árvízi védekezés befejeztéig.
A jelentős forgalomkorlátozásra tekintettel kérjük Dél-Buda és Észak-Buda között az M0 körgyűrűn vagy a Hungária-körgyűrűn közlekedjen, aki mindenképp autóba ül – írták.
Azt is kérték az autósoktól, hogy az M1-M7 autópályák bevezető szakaszai felől Óbudára az M0 körgyűrűt vegyék igénybe, aki pedig teheti, az autója helyett válassza a közösségi közlekedés járműveit, melyeket a főbb gerincvonalakon a BKK továbbra is sűrített menetrenddel közlekedtet.
A Főpolgármesteri Hivatal egy másik közleményében a közösségi közlekedést, illetve számos járatot érintő változásról is tájékoztatást adott. Eszerint a főpolgármester utasítására a BKK egyebek mellett szombat reggeltől lezárta a Batthyány téren a metróállomást, illetve az aluljárókat is.
Az állomáson az M2-es metrószerelvények megállás nélkül továbbhaladnak; a Batthyány tér a Széll Kálmán térről az „M2-H5” jelű pótlóbusszal érhető el.
A tájékoztatás szerint közúti zárás van érvényben a budai és pesti alsó rakpartok teljes hosszában, a Margitszigeten, a III. kerületben a Királyok útján, a Pók utcában és a Nánási úton.
A korlátozásokról és a sűrített járatokról az utasok a BKK folyamatosan frissülő oldaláról, a www.bkk.hu/arviz -ról tájékozódhatnak.

Szo-18:00

Az ÁNTSZ felhívása az árvízzel elöntött települések lakosságának

Szo-16:00

– Budapesten a legfrissebb előrejelzések szerint 9 méter alatt marad a Duna vízszintje a tetőzéskor, a főváros minden jel szerint megvédhető – mondta Tarlós István főpolgármester szombati sajtótájékoztatóján.

Tájékoztatása szerint az észak-budai régióban száz katona, ötven katasztrófavédelmi és ötven csatornázási szakember dolgozik, a Római-parton befejezték a védmű talpának megerősítését, kisebb szivárgások vannak, de katasztrófától nem kell tartani. Jelezte, hogy a sajtótájékoztatóval egy időben érte el a Duna a 2006-os rekord vízszintet, a 860 centiméteres értéket.
Tarlós István közölte, hogy a Lánchídon és annak két hídfőjében, valamint a Margit hídon kikapcsolják a köz- és díszkivilágítást, a Királyok útján viszont hétfőig folyamatosan működni fognak a köztéri lámpák.
A további intézkedéseket sorolva a főpolgármester beszámolt arról, hogy a Margitszigeten befejeződött a védelem kiépítése, kisebb csorgások jelentkeznek, de ezek kezelhetőek, a sziget védelme megoldott. A Margit híd budai hídfőjének térségében a HÉV-aluljáró födémjét ötven busszal és kukásautóval leterhelték, hogy elkerüljék a födém megemelkedését, amelyet az árvíz okozna. Az alagútban a peron magasságáig a pályát vízzel töltik fel.
Tudatta azt is, hogy akiknek elszállították az autóját a helyszínről a munkálatok miatt, a 107-es telefonszámon kérhetnek felvilágosítást.
A főpolgármester elmondta, a Palatinus strandnál egy régi csatornán keresztül folyik a víz és buzgárosodás jelentkezik, ellennyomó medencét kellett építeni, de veszélyhelyzet nincs. A Lukács fürdőnél szintén egy régi csatornán keresztül folyik a víz, a csatornázási művek egy szivattyúházat telepít a helyszínre és a vizet a Dunába visszavezetik. Ha erre találnak alkalmas szennyvízelvezető csatornát, akkor azon keresztül, ha nem, akkor a HÉV vágányain keresztül vezetik el a csöveket, ebben az esetben a HÉV-szerelvények csak az Árpád hídig közlekednek majd.
A szentendrei és a csepeli HÉV vonalán a pálya egy részét eláraszthatja a víz a Tímár utcánál és a Haller utcánál, ha erre sor kerül, akkor a szerelvények rövidített útvonalon fognak közlekedni.

 

Szo-12:55

A védekezés irányítói felhívják a figyelmet, hogy az árvíz idején a gáton kerékpározni tilos!

Szo-12:30

Az áramszolgáltató az áradással érintett területeken hamarosan újabb fogyasztókat kapcsol le a szolgáltatásról az árvíz szintje miatt.

Szo-11:36

Jelenleg elegendő kézi munkaerő áll rendelkezésre az óbudai védekezéshez. Az ingatlanok egyéni védelme 90%-os szinten van, a fővédvonalon pedig munkagépekkel dolgoznak a gát alsó megerősítésén.

Szo-9:00

Bús Balázs polgármester a közterület-felügyelet motorcsónakján ellenőrzi péntek délután a római-parti szakasz árvízvédelmét.

P-20:30

A 13:15-kor kiadott tájékoztatásunkat az alábbiak szerint módosítjuk, (mivel a leszállított aggregátorok nem bírják el a hálózat jelenlegi terhelését):

Ma 21 óra után az ár levonulásáig tartó időszakra az alábbi fogyasztási helyeken kapcsoljuk ki:

Királyok útja 43, 45, 47
Szent János útja 1, 2, 3, 5, 7
Temesvár utca 1,3,5, 7-11 illetve a 2-8
Aelia Sabina köz 23767 hrsz. társasház

Az alábbi utcákban, helyszínre telepített aggregátorokkal biztosítjuk a villamos energiaszolgáltatást:

Királyok útja 48-142
Kolozsvári utca 16-30 és 7-21
Kinizsi utca 22-76 és 23-69
Berzsenyi Dániel utca 54-82 és 53-79

Kérjük a lakosságot, hogy a saját érdekükben, illetve az aggregátoros villamos energiaszolgáltatás folyamatosságának fenntarthatósága érdekében szíveskedjenek a fenti aggregátorról ellátott utcákban a villamos energiával működő berendezéseiket csak a legszükségesebb mértékben és a feltétlen szükséges ideig használni, működtetni.

 

P-13:15

Az ELMŰ tájékoztatása szerint ma este 21 órától második lépcsőben az alábbi helyeken várható kb. egy órás áramszünet:

Királyok útja 43, 45, 47
Szent János útja 1, 3, 5, 7, illetve 2. (Az 5-ös számot végleg kikapcsolják)
Véglegesen lekapcsolják 21 órától a Temesvár utca 1, 3, 5, 7-11, illetve 2-8 számnál a szolgáltatást
A délután folyamán lesz még egy rövidebb áramszünet az átterhelés miatt a Királyok útja 46-142 között.

A kikapcsolás harmadik lépcsője vasárnap várható.

P-12:40

A rendőrség 13 órától lezárja a Pók utcát a vasúti töltés felőli oldalon, a Szentendrei úttól a Nánási útig (mivel itt már megjelent a víz).

P-11:50

A Nánási út – Királyok útja mentén folyik jelenleg a védekezés. A hullámteret határoló védművet három méter széles agyagtöltéssel erősítik meg (földmunkagépekkel). erősítésA Királyok útjába torkolló Őrtorony utca a védekezési vonal legmélyebb pontja, ezt már elöntötte a víz. A katasztrófavédelem járőrei végigjárják a védmű vonalát és személyesen tájékoztatják a hullámtéren lévő házak lakóit.ortorony

 

P-11:40

Az önkormányzat jelzésére, az árvízi védekezésre tekintettel a Szentendrei úton a vasúti összekötő híd rekonstrukciója miatti sávlezárást az árhullám levonultáig feloldották, a forgalom a befelé vezető oldalon is  minden sávon zavartalanul halad.

P-9:30

Az ELMŰ tájékoztatása szerint a korábban említett második lépcsős kikapcsolások előtt aggregátort kötnek be annak érdekében, hogy a gáttal védett területeken az áramellátás biztosított legyen. Ekkor 15-30 perces áramkimaradások várhatók a:
Mátyás király út – Kinizsi utca – Pozsonyi út – Királyok útja által határolt területen, illetve a Királyok útja 16-tól a 86-os számig továbbá a Kolozsvári utca teljes hosszában.
Az áramkimaradás pénteken 10,30-tól várható.

 

Cs-11:00

Önkéntesek koordinálása az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján megadott telefonszámokon.

Az Országos Vízjelző Szolgálat dunai vízállás-előrejelzési adatai

 

SZ-16:00

A hullámtérben lévő ingatlanokat a lakosságnak el kell hagynia. A III. kerületi önkormányzat a keddi és szerdai napon folyamatosan veszi fel a kapcsolatot az hullámtérben lévő ingatlanok lakóival, annak tisztázása érdekében, hogy a kiköltözést követően igényel e önkormányzati elhelyezést, vagy szállásáról maga tud gondoskodni.
A jelenlegi árvízi helyzet alapján a gát által védett oldalon nem kell kitelepítésre számítani.

A hullámtéreben található ingatlanok közműszolgáltatása szakaszolásra kerül, így a lakásokban a víz-gáz-áram szolgáltatás szünetelni fog. A vonatkozó árvízvédelmi kapuk zárását követően a területre történő be- és kijutás lehetősége megszűnik. Kérjük kövessék figyelemmel a katasztrófavédelem honlapján olvasható magatartási szabályokat.

SZ-13:00

Az ELMŰ képviselőjének tájékoztatása szerint a mai napon 14:00 órától a veszélyeztetett területen, első lépcsőben az alábbi házszámok alatt kapcsolják ki az áramot:

Római part 1-től – 48-ig
Nánási köz 2-től a Duna irányába
Marcus Aurelius köz 3-tól a Duna irányába
Római part 48-tól – 53-ig
Kossuth Lajos üdülőpart 9.,10-13.,14.,15.,16.,17.,19.,21., 29-30.,31.,32.,33.,35.,
Őrtorony u. 4.,8.,9.,13.,
Kossuth Lajos üdülőpart 40.,65.,67-69.,73.,83-tól – 92-ig., 93-tól – 122-ig.,
Zsákutca végig

A felsorolásban nem szereplő házszámok, illetve a betorkolló utcák az első körben nem lesznek kikapcsolva. A második körben, az előzetes tájékoztatás szerint, pénteken a délutáni órákban történik az áram kikapcsolása, mely a felsorolásban nem szereplő, de a nyúl-gátig terjedő összes ingatlanra vonatkozik. Az ELMŰ a második kör pontos időpontjáról tájékoztatást ad, melyet a kikapcsolás előtt két órával tudunk közölni.

SZ-11:45

A kialakult árvízi helyzetre való tekintettel – az állampolgárok még gyorsabb és hatékonyabb tájékoztatása érdekében – a katasztrófavédelem elindította belföldről hívható zöld-, tehát ingyenes telefonszámát.
Zöldszám: 06 80 205-500
A fenti telefonszámon lehet érdeklődni az árvízi helyzettel kapcsolatban a követendő magatartási szabályokról, a már megtett és tervezett intézkedésekről, a kialakult veszélyhelyzetekről, valamint az esetleg szükségessé váló kitelepítésekről.

Az árvízi védekezésre önkéntesen jelentkezők a lakóhelyük szerint illetékes területi katasztrófavédelmi szervnél kaphatnak további fontos információkat.

Kérjük, a telefonszámot kizárólag indokolt esetben, az árvízi helyzettel kapcsolatos információkért hívják, hogy el lehessen kerülni a telefonvonalak túlterhelését!
Információkat a további telefonszámokon is kaphatnak:
(+36)-1/469-4347, (+36)-20/820-0089
(06-1) 469-4168,

 

SZ-9:30

A Római-parti hullámtér pontos területét ezen a térképen tekintheti meg.

 

SZ-9:00

Összefoglalás az árvíz alatti közszolgáltatásokról:

FŐGÁZ:
A gázművek nem tervez kikapcsolást, de aki önként kéri, annak elvégzik.
Amennyiben a Katasztrófavédelem kitelepítést rendel el, akkor az érintett részeken a szolgáltatást leállítják.
Telefon: 06 40 47 44 74                 Ha bármilyen rendellenességet észlelnek, akkor:  477 1333

VÍZMŰVEK:
A vízművek nem tervez kikapcsolást.
Amennyiben a Katasztrófavédelem kitelepítést rendel el, akkor az érintett részeken a szolgáltatást leállítják.
Telefon: 06 40 24 72 47

CSATORNÁZÁSI MŰVEK:
A Csatornázási Művek nem tervez kikapcsolást.
Amennyiben a Katasztrófavédelem kitelepítést rendel el, akkor az érintett részeken a szolgáltatást leállítják.
Telefon: 455 4306            Ha bármilyen rendellenességet észlelnek, akkor: 06 80 45 50 00

FŐVÁROSI TELEPÜLÉSTISZTASÁGI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI KFT.
Az FTSZV az árvízzel érintett területen szolgáltatást – szippantást – NEM végez.
Telefon: 06 40 55 00 55

FŐVÁROSI KÖZTERÜLETFENNTARTÓ ZRT.
Az FKF az árvízzel érintett területen szolgáltatást – szemét és zöldhulladék szállítást – NEM végez.
Telefon: 06 40 35 33 53

TÁVKÖZLÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
Az ELMÜ kikapcsolásainak függvényében és azzal párhuzamosan SZÜNETELNI FOG!
Telefon T-Home: 1412                  Invitel: 1443       UPC: 1221

Az ELMŰ szolgáltatásairól is hamarosan tájékoztatást adunk.

Minden szolgáltatásra egyaránt igaz, hogy az árvízzel érintett területen HIBAELHÁRÍTÁS NEM LESZ!

 

K- 15:00

Június 05-étől várhatók áramszolgáltatói kikapcsolások a Duna vízállása miatt.

A visszakapcsolások feltétele a Duna vízszintjének apadása a kikapcsolási szinthatár alá, valamint a villamos berendezések felülvizsgálatának függvénye.

Az ár elvonulása után a biztonságos villamos energiaszolgáltatás visszaállítása érdekében kivitelezői nyilatkozatot kell a felhasználónak bemutatni, ha a mérőhely, vagy a méretlen vezetékrendszer víz alatt volt. Kivitelezői nyilatkozatot az ELMŰ-nél regisztrált villanyszerelők állíthatnak ki. Regisztrált villanyszerelők listája

 

K- 9:45

A Fővárosi Csatornázási Művek tájékoztatása alapján az alábbi ütemterv szerint zárják a fővédvonal utcáit:

csütörtök: Piroska utca, Mátyás király út, Alfa Hotelnél lévő névtelen utca
péntek: Temesvár utca, Őrtorony utca, Szent János utca, Losonc utca, és péntek este: Kalászi utca
(Az aktuális vízszintemelkedés függvényében korábbi zárás is lehetséges!)

K- 9:00

Mindazok, akik munkájukkal segíteni kívánják az árvízi védekezést, hívják a Védelmi és Közbiztonsági Iroda információs számát: 250-0606 Az érintett lakosok a Királyok útja, Pozsonyi út sarkán található irányító törzs bázisán igényelhetnek homokzsákokat (maximum 200 db.-t), amit lakcímkártya felmutatása mellett adnak át.

 

H-20:30

A Fővárosi Csatornázási Művek tájékoztatása szerint a június 4-én, kedden délelőtt megkezdi a fővédvonal zárását.  9 és 10 óra között a Királyok útja – Nánási út útvonalat lezárják. Ezen az útvonalon a BKV járművei sem fognak közlekedni. A hullámtérben lakók gépkocsival történő bejutását ugyanakkor biztosítani fogja az önkormányzat. Felhívjuk az érintett területen lakókat, hogy gépjárműveiket mihamarabb távolítsák el a fővédvonal zárási területéről!

 

H-16:30 

Tájékoztatjuk, hogy a Nánási út – Királyok útja – Duna vonala között a hullámtérben az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint jelentős árvíz várható (2013. június 3. 10 órai állapot szerint)

Folyó
Állomás

06.04.
este

06.05.
reggel

06.05.
este

06.06.
reggel

06.06.
este

06.07.
reggel

Duna
Budapest

617

± 6

638

± 9

665

± 12

699

± 15

736

± 18

774

± 21

A veszélyeztetett épületeket áramtalanítsák, zárják el a víz-, gázvezetéket. A pincében, földszinti helyiségekben tárolt olajat, festékanyagot és mindennemű – vízszennyezés lehetőségét magába hordozó – vegyszert, háztartási hulladékot helyezzenek biztonságba.A hullámtérben az árvízi védekezést a saját ingatlan tekintetében mindenki saját maga szervezi meg, melyhez az önkormányzat korlátozott mértékben homokot és homokzsákot tud biztosítani.Felhívjuk az érintett ingatlanok tulajdonosait, használóit, hogy a veszélyeztetett területen tárolt építőanyagok, gépek, gépjárművek és egyéb vagyontárgyak biztonságba helyezéséről gondoskodjanak! A fővédvonalon a Csatornázási Művek 06. 04-én megkezdi az utcák, kapubejárók, buszmegállók lezárását, ezért 4-én 12.00 óráig mindenki hagyja el a területet. Az árvízzel érintett területen nem lesz villany, víz, csatorna és szemétszállítási szolgáltatás.

A területen saját felelősségükre bent maradók vezetékes vizet ne fogyasszanak, helyette gondoskodjanak megfelelő mennyiségű palackos vízről, illetve szobahőmérsékleten tárolható élelmiszerről.

Az árvízvédelemmel, élet- és vagyonvédelemmel kapcsolatos kérdésekkel, bejelentésekkel a Polgármesteri Hivatal Védelmi és Közbiztonsági Irodához Fő tér 2. információs vonalán lehet érdeklődni: Tel: 250-0606. A honlapon az aktuális eseményekről folyamatosan tájékoztatást adunk. Az aktuális és várható vízállásokról a www.hydroinfo.hu oldalon tájékozódhat.

Közművekkel összefüggő biztonságtechnikai, vagy kármegelőzési bejelentéseket közvetlenül a szolgáltató vállalatok (Vízügyi Központ: 201-4982, ELMŰ Nyrt: 06-40-383-838, VÍZMŰ Zrt: 465-2400, CSATMŰ Zrt: 06-80-455-000, GÁZMŰ Rt: 210-2600, FKF Zrt központi ügyelet számai: 459-6750, 210-0573, 210-0560, forró drót: 06-80-204-386) ügyeleti szolgálatai, központjai fogadják. Kerületi Népegészségügyi Intézet (ÁNTSZ) munkatársai a 250-2110, 209-3315 telefonon érhetőek el.

A hullámtérben lakók saját maguk érdekében gondoskodjanak személyi-, érték- és vagyonvédelmükről, melyről a rendőrség, polgárőrség és a közterület-felügyelet is gondoskodni fog.

Amennyiben a hatóság elrendeli a teljes kiürítést, akkor a lakóhelyüket azonnal el kell hagyniuk.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság