Már videótolmács is segít a hallássérült ügyfeleknek

Hírek
Közzétéve:

A korábbi gyakorlat tapasztalatai szerint a hallássérült  ügyfelek esetében a tolmácsolás jelentősen lelassította az eljárást, mivel mind az ügyféllel, mind pedig a tolmáccsal előzetesen időpontot kellett egyeztetni. A mai nappal ez megváltozott.

Az önkormányzat képviselő-testülete tavaly decemberben döntött arról, hogy e speciális kommunikáció felgyorsítására igénybe veszi a Hallatlan Alapítvány által kínált videotolmács-szolgálatot. Ennek lényege, hogy amennyiben hallássérült ügyfél keresi fel a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatát, ott, az előre telepített, speciális számítógépes szoftver segítségével felhívják a videotolmács-szolgálatot, ahol a tolmács online fordít jelnyelven az ügyfél felé és szóban az ügyintéző felé.

A videotolmács innovatív technológiája közelebb visz az egyenlő bánásmód megvalósulásához. A polgármesteri hivatal két helyszínen működtet ügyfélszolgálatot, és mindkét helyen biztosítani kívánja az az akadálymentességet. Tekintettel arra, hogy a Hallatlan Alapítvány jelnyelvi tanfolyamon való részvételre is lehetőséget kínált, a költséghatékony megoldás érdekében a videotolmács-szolgálat jelenlétét az polgármesteri hivatal a Harrer Pál utcai ügyfélszolgálaton biztosítja, de mindkét ügyfélszolgálaton lesz 1-1 fő ügyintéző, akik elsajátítják a jelnyelv legalapvetőbb jeleit, így szükség esetén tájékoztatni tudják az ügyfélszolgálaton megjelenő nagyothalló, illetve siket ügyfelet arról, hogy ügyét a Harrer Pál utcai Ügyfélszolgálat videotolmács-szolgálata segítségével tudja intézni. (E két munkatárs jelnyelvi képzése január végén kezdődött.)

 

 

fotó: vehir.hu

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság