Mindenki által szerethető tér a cél

Hírek
Közzétéve:

Ahogy arról korábban már hírt adtunk, Óbuda 385 millió forintot nyert a Fővárosi Önkormányzat Városrehabilitációs pályázatán, hogy ehhez saját forrásait is hozzáadva mintegy 600 millió forintból újítsa meg a békásmegyeri Heltai Jenő tértől északra fekvő lakóterületet. A terveket bemutató cikkünk megjelenését követően a helyi lakosok egy csoportja beadvánnyal fordult az önkormányzathoz, melyben bizonyos elemek megváltoztatását javasolták.
2
Az azóta eltelt időszakban az önkormányzat több egyeztetést folytatott a beadványt készítő lakókkal és a tervezőirodával, kompromisszumos megoldást keresve a különböző igények között . A hónapokig csiszolgatott tervek immár nem csak esztétikusabb és funkcióiban is gazdagabb térrel számolnak, de egyben a környező házak lakóinak nyugalmát és az átmenő forgalom zavartalanságát is biztosítják. A korábbi elképzelésekhez képest a fő változást a déli oldalon tervezett teresedés leszűkülése és a parkolási rend racionálisabbá tétele jelenti. Nagyobb távolság lesz a jelenlegi kitaposott, saras csapást helyettesítő kulturált gyalogösvény és a négyemeletes házak között is, csökkentve ezzel az ott lakók kellemetlenségeit. Számos kisebb, praktikus változtatás mellett érdemes még megemlíteni, hogy az önkormányzat tervei szerint a megújulást követően egy állandó gondnok ügyel majd a tér állapotának megóvására. Bár ennek a pályázatnak nem képezi részét, az önkormányzat hamarosan szeretné felújítani a békásmegyeri piacot is, ezért már a multifunkciós tér tervezésénél is hangsúlyt fektettek arra, hogy a két szomszédos terület jól illeszkedjen majd egymáshoz.
1
December közepén látogatást tett Puskás Péter alpolgármesternél a lakossági beadvány aláíróinak nevében Richtarszky András és Vida Zoltánné. A találkozó végén már elégedetten álltak fel az asztaltól az óbudai lakosok. „Mi az eredeti tervet látva attól ijedtünk meg, hogy a helyieknek majd állandóan rendezvények és zsibvásárok hangzavarát kell hallgatniuk. Örülünk, hogy erről letettek, és hogy a zöld terület nagysága sem fog csökkenni” – mondta el Richtarszky András. „Ha az új tervek szerint jön létre a tér, akkor a környékbeliek elégedettek lehetnek” – tette hozzá Vida Zoltánné.
Puskás Péter alpolgármester a találkozón elmondta, hogy a teljes társadalmi támogatás elérése érdekében az önkormányzat szeretne egy lakossági fórumot is tartani. Ezen a helyi polgárok megismerhetnék és véleményezhetnék a terveket, egyben közös gondolkodás indulhatna arról is, hogy mi legyen a létrejövő új tér neve. A lakossági fórumot januárban tervezik megtartani, ezt követően kerülhetne sor a tervek véglegesítésére és a kivitelezők kiválasztására. A cél az, hogy az áprilistól tervezett munkálatok eredményeképp őszre egy mindenki által sajátnak érzett, szerethető közösségi tér jöhessen létre – árulta el az alpolgármester.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság