Nyárra megújul a Heltai Jenő tér szomszédsága

Hírek
Közzétéve:

régi környék

kerületi önkormányzat már Tarlós István vezetésének időszakában is mindent megtett annak érdekében, hogy Békásmegyernek ez a része megújulhasson, ám sajnos a rendszerváltást követő 20 évben az akkori Fővárosi Önkormányzat nem volt ebben partner – jelezte Bús Balázs polgármester a helyszíni projekt nyitó sajtótájékoztatóján, melyen jelen volt Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, és a tervező Platinium Group Kft. kreatív igazgatója Törőcsik Ferenc is.

A városvezető rámutatott, hogy bár a Főváros számos város rehabilitációs akció területeket jelölt ki korábban is, ezek közé sohasem sikerült III. kerületi helyszínt beilleszteni. Az előző ciklusban nyílt lehetőség arra, hogy ilyen pályázatot Óbuda-Békásmegyeren lévő helyszínre is kiírjanak, így elsőként ezzel a Heltai Jenő tér – Madzsar József utca – Bálint György utca – Füst Milán utca által határolt területtel pályázott és nyert a városrész vezetése. Arról is szólt, hogy még ebben az esztendőben a Zipernowsky Általános Iskola előtti tér is megújulhat, de elkészült a békásmegyeri piac újjáépítésének terve is. Ez utóbbihoz a finanszírozás tekintetében kormányzati segítségre is számít a kerület. Úgy fogalmazott az itt élők sokkal több zöld felülettel találkozhatnak a rehabilitációt követően, hisz a lakosság bevonásával elkészített tervek magukban foglalják e felmerülő igényt is. A polgármester köszönetét fejezte ki a Fővárosi Önkormányzat támogatásáért, s zárásként megjegyezte, közösségépítő munkájukhoz olyan közösségi terek is szükségesek, melyekben a fiatalabb nyugdíjasok is szolgáltatásokat találnak. Értük és nekik épül e területen az új Idősek Klubja.

Soha ne kételkedjünk abban, hogy ha polgárok egy kiscsoportja elhatároz valamit, akkor azzal meg tudja változtatni a világot – idézte Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes Margaret Mead amerikai kultúrantropológust a projekt kapcsán, ezzel is jelezve, hogy ez a mostani megújítási törekvés helyi kezdeményezésen, valós igényeken alapszik, melynek előkészítésébe a helyi önkormányzat bevonta a helyi civil szerveződéseket. Emlékeztetett, a Fővárosi Önkormányzat másfél évvel ezelőtt útjára indította a TÉR-KÖZ városrehabilitációs pályázati rendszerét, amely keretében több mint 5 milliárd forint értékben engedtük és generáltattuk a kerületi önkormányzatokkal, hogy pályázzanak és minél több városrehabilitációs projektet, beruházást indítsanak el. Igazi sikertörténetnek nevezte ezt az elmúlt másfél éves lehetőséget, mely a fővárosnak több mint 23 pontján tett lehetővé különböző rehabilitációs projekteket, beruházásokat. Ezek közül is az egyik legkiemelkedőbb a mostani, ahol most állunk – tette hozzá. A TÉR-KÖZ pályázati rendszer második szakasza is már előkészítés alatt áll, és a tervek szerint a 2016 évben már ki tudják írni az új pályázatokat.

Elhanyagolt, ezért épp ideje fejleszteni – kezdte rövid ismertetőjét a tervező cég vezetője, Törőcsik Ferenc. A közel 3 hektáros területre kiterjedő projekt két fő eleme egyfelől maga a köztér rehabilitáció, a másik pedig az idősek klubjának kialakítása. A területet hosszában egy promenád jellegű gyalogút szeli ketté, a szolgáltatóháztól egészen a piacig húzódik majd. E gyalogút 32 tonna teherbírású, tekintettel arra, hogy szükség esetén a katasztrófavédelem nehézgépjárműveit is el kell bírnia. A házak közti parkokban jelenleg önkényesen kitaposott gyalogösvényeket megtisztítják és helyreállítják. A tervezői cél egy élhető és gazdaságosan fenntartható nagy közterület megépíthetősége volt. Mintegy 300 új telepítésű fát, 5000-nél is több tő cserjét ültetnek, és teljes gyepesítés lesz, fűre lépni szabad feliratok mellett. A sétányon párakapu, illetve a teresedésre alkalmas elején és végén vízjátékok lesznek.

Az idősek klubjában a szó legjobb értelmében vett funkcionális minimalizmusra törekedett a tervező. Az igényes anyaghasználat és a homlokzati kapcsolatrendszer az épületet jól felismerhetően az őt  körbefogó tér részévé teszi. Az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény Madzsar József utcában nyíló új Idősek Klubja két szociális szakfeladatot fog ellátni, nappali ellátást és szociális étkeztetést biztosít a környéken élő óbudai nyugdíjasoknak. A 120 fő befogadására alkalmas 176 nm-es új klub lehetőséget nyújt majd szociális étkeztetés igénybevételére, az ebéd helyben elfogyasztására, igény szerint személyi tisztálkodásra, pihenésre, segítségnyújtásra hivatalos ügyek intézésében és a szabadidő hasznos eltöltésére. A klub kettéválasztható nagy terme egyszerre többféle foglalkozást is lehetővé tesz. Az épület felújítását követően lesz még kézműves helyiség, pihenőszoba, étkező és különböző kiszolgáló helyiségek is.

kulccsal

A beszédeket követően Bús Balázs polgármester átnyújtotta a felújítandó épület kulcsait a kivitelező Laterex Építő Kft. tulajdonosának. A rehabilitációs projekt építési munkálatai 2015. június 30-án fejeződnek be.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság