Rendeletmódosítások, beszámolók, együttműködés

Hírek
Közzétéve:

10% energia-megtakarítás. Egyebek mellett ez is a célja a „Cities mobilise Citizens for Energy Efficiency – eClub” című nemzetközi energiatakarékossági projektnek, melyben a képviselők döntésének értelmében az önkormányzat is részt vesz konzorciumi partnerként. A pályázati kiírásban meghatározott projekt lényege, hogy a lakosság bevonásával szembeszálljon Európa növekvő energiafogyasztásával a végfelhasználói oldalon. A projektben a kerület lakosai mindennapi életük különböző területein (pl. fűtés, világítás, közlekedés, étkezés, szabadidő) kerülnek kapcsolatba az energiahatékonyság témájával, és lehetőséget kapnak arra, hogy érdekes tevékenységek keretében valódi megtakarítást érhessenek el otthonaikban. Amennyiben az önkormányzat GreenDependent Intézet Nonprofit Közhasznú Kft-vel alkotott konzorciuma sikeresen pályázik, úgy 10.000 euro keretösszeget kell majd betervezni a helyhatóság 2017. vagy a 2018. évi költségvetésében szereplő Környezetvédelmi Alapjába.

A Meseerdő Óvodában (Váradi u. 9-11.) a következő években kapacitáshiány várható. Ezért a terület óvodakapacitásának bővítése érdekében a jelenleg üresen álló épületben 3 darab csoportszoba és egy tornaszoba kialakítása lenne indokolt. Ezért döntöttek úgy a képviselők, hogy az önkormányzat elindul a nemzetgazdasági miniszter által meghirdetett óvodai kapacitásbővítést célzó beruházások támogatására kiírt pályázaton. Pozitív elbírálás esetén megvalósulhat a Váradi utca 9. szám alatti, üresen álló épület fejlesztése, melyhez az teljes költség felét kitevő 35 millió forint önerőt majd a 2016. évi költségvetésben kell biztosítani.

A Félkör Alapítvány a kábítószerrel találkozó, illetve a már kábítószer problémával küzdő fiatalok segítését, speciális tanácsadást (személyes elbeszélgetések keretében) tűzte ki célul. A hangsúlyt a kábítószer használat megelőzésére és a korai vagy kezdeti használat szakaszában történő segítségnyújtásra helyezi. Tevékenysége alapvetően szociális munka: a szerfogyasztás kezdeti jeleinek észlelése kapcsán a magas kockázatú személyekhez holisztikusan közelít. Miután az önkormányzat az alapítvánnyal együttműködési megállapodás megkötéséről döntött, a civil szervezet vállalta, hogy megjelenik a kerületi ifjúsági, illetve drog prevenciós rendezvényein, ahol segítséget, tanácsadást, szakértői tevékenységet végez majd. Ezen túlközreműködik a kerület drogügyi ellátásában és aktívanbekapcsolódik a Kábítószer Egyeztető Fórum munkájába.

testületi0312_2

Elfogadták az LMP képviselőjének azt a javaslatát, hogy az önkormányzati ingatlanok eladásához kapcsolódó adatok (szerződő felek, szerződés időpontja, ingatlan értéke, elhelyezkedése stb.) elérhetőek legyenek az önkormányzat honlapjának címoldaláról is.

Az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft. az alapító okiratában rögzített elsődleges tevékenységeihez képest 2015-ben feladatai tovább bővültek. Az ingyenes óvodai úszásoktatás, a tervezett ingyenes korcsolyaoktatás, a Csobánka téri ideiglenes jégpálya üzemeltetése, valamint a kiemelt rendezvények számának megnövekedése a működési költségeket megemelte. A Kft. cél szerinti működéséhez szükséges saját bevételi igényét és az önkormányzati támogatást tartalmazó üzleti tervét a testület elfogadta.

A kerületi társasházak és lakásszövetkezetek részére két pályázatot is meghirdettek. A felújítási pályázat keretösszegét, általános felújítás esetén a társasházak vissza nem térítendő támogatására, kamatmentes kölcsönre, életveszély elhárításra különítették el. A másik, az önkormányzat által idén is meghirdetett zöldfelület gondozási pályázat, melynek forrása a Környezetvédelmi Alapja. Az elnyert pénzösszeg a lakóépület közvetlen környezetében lévő, közterületen fekvő zöldterületek gondozására, rendbetételére, kialakítására és megtisztítására, ezen belül növényültetésre, növénygondozásra, talajjavításra, valamint parképítési feladatok elvégzésére fordítható. A támogatás egyszeri, vissza nem térítendő. A pályázónként elnyerhető legmagasabb összeg: 250 ezer forint.

Az önkormányzat elkötelezett a környezetvédelem ügye iránt, fontos feladatának tartja a környezet és természeti értékek megóvását. Ezt bizonyítják az elmúlt évek törekvései is. Ennek szellemében fogadták el a már megkezdett tevékenységeket figyelembe vevő, 2015. évi környezetvédelmi cselekvési programot, amely összegzi a kitűzött célokat és feladatokat. A program a koncepcionális terveken belül egy környezetvédelmi programot, illetve a fás szárú növények  kataszterét, másfelől a zöldfelületek védelme, fejlesztése, gondozását, köztisztasági és hulladékgazdálkodási feladatokat, környezeti ártalmak kiküszöbölésének módozatait, és a környezettudatos szemlélet erősítését célzó megoldásokat tartalmazza.

Az önkormányzat által fenntartott Százszorszép Óvodában 2001. szeptember 1. óta működik a kétnyelvű Óvodai Program. A kétnyelvű oktatást végző alapítvány (tulajdonában álló Szőlőtő Nonprofit Kft. gazdasági tevékenységének bővítése érdekében) kezdeményezte a Pedagógiai Program átírását aszerint, hogy az így kiegészített program alkalmazható legyen más magyarországi óvodákban is. A szerzői jogról szóló törvény figyelembe vételével elkészült az „Együttműködési szerződés a kétnyelvű angol-magyar óvodai program működtetése tekintetében”. A kétnyelvű csoportokba való túljelentkezés miatt 2014-ben azzal a javaslattal fordult a Kft. az önkormányzathoz, hogy a közeljövőben vizsgálja meg a program kibővítésének lehetőségét valamennyi III. kerületi óvodában. Az előkészítést követően erre, legkorábban 2015. szeptember 1-jétől kerülhet sor.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság