Talpalatnyi zöld óriási haszonnal

Hírek
Közzétéve:

A Magyarországon még szinte ismeretlen, ezért úttörő kezdeményezés Nyugat-Európában és az észak-amerikai kontinensen már évtizedek óta sikeresen működik. A közösségi kert a városi, önellátó mezőgazdaság megteremtésének területe, ahol a közösség tagjai élelmiszernövényeket, fűszernövényeket, virágokat termelnek saját felhasználásra, a saját örömükre. Az óbudai „kertészek” saját parcellát művelhetnek, azonban a kert működtetését közösségben végzik.

A közösségi kertek többrétegű hatással vannak társadalmi környezetünkre és a városra is, hasznuk ezért jóval nagyobb, mint a „hagyományos” kerteknek. Segítségükkel gondozatlan, parlagon heverő terek kapcsolhatók vissza az aktív városi életbe, elfoglaltságot és közösségi élményt adnak a tagjaiknak, amely hosszútávon életminőség javulását eredményezhet. Továbbá szabadtéri tanteremként működhetnek, ahol a fiatalok új ismereteket, saját tapasztalatokat szerezhetnek.
A keretmegállapodás értelmében az önkormányzat biztosítja a telkeket, felparcellázza azokat, az egyesület pedig megszervezi a közösséget és segítséget nyújt a kert gondozásában, működtetésében.
A kerületben, a FöldKelte csoport által 2010-ben országosan elsőként létrehozott békásmegyeri kert, és a külföldi tapasztalatok után, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, a sport, a kultúra mellett most újabb kezdeményezést karol fel annak érdekében, hogy az óbudai lakosságot igazi értékteremtő közösséggé kovácsolja.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság