Új próbaterem a Danubiának

Hírek
Közzétéve:

Egy új kerületi komolyzenei centrum alapjait tette le az önkormányzat azzal, hogy bérbe adta az Óbudai Danubia Zenekar számára az egykori Flórián mozi épületét. Az együttes most még csak próbál itt, de hamarosan ifjúsági előadásokat hirdet meg.
– A zenekar és az önkormányzat kapcsolata „frissházasságnak” számít, hiszen tíz éven belül vagyunk még. Eleinte – mint a frissházasok általában – albérletről albérletre költöztünk, de most végre eljött az ideje, hogy saját otthonba költözzünk. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az önkormányzat, és Bús Balázs polgármester személyesen is, az első pillanattól a zenekar támogatása mellett volt. Ez nagyon sokat számít nekünk – mondta Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője március 3-án azon az ünnepségen, amelyen a művészeti együttes hivatalosan is átvehette az önkormányzattól új próbatermét. _DSC_6096
A zenekart Héja Domokos karmester alapította még 1993-ban fiatal muzsikusokból, főképp a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeiből. Az együttes az első pillanattól hangsúllyal szerepeltetett a repertoárján kortárs műveket, és szívesen kalandoztak más műfajok területére is. Az Óbudai Danubia Zenekar nevet 2007-ben vette fel, amikor Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata vállalta a fenntartói feladatok ellátását.
Egészen mostanáig állandó saját próbahely nélkül készült fel a fellépésekre az együttes, noha egy ilyen már az első pillanattól jótékonyan hathatott volna az amúgy is sikeres munkára. Az önkormányzat 2014-ben bérbe adta a zenekar számára az egykori Flórián mozi épületét, amelynek felújítási munkálatai mostanra fejeződtek be.
– Többféle tervünk is volt az épület hasznosítására, de a Danubia egy olyan tervvel jelentkezett, amely egyezik az önkormányzat kulturális célkitűzéseivel. Ők ugyanis első lépésben egy próbaterem kialakítását, ezt követően pedig egy nívós előadóhely, illetve egy óbudai komolyzenei kulturális központ létrehozását tűzték ki célul – tájékoztatott Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.
Ács Péter, a zenekar ügyvezető igazgatója megerősítette a tervekről szóló hírt. Mint az átadón elmondta, a mozi vetítővásznát is azért hagyták meg, a későbbiekben saját hagyományaiknak megfelelően, a társművészetek felé is nyitnának itteni előadásaikon. A koncerteket egyébként ifjúsági előadásokkal kezdik majd._DSC_6161

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság