10 éves a Budapest III. Kerületi Polgárőr Egyesület

Hírek
Közzétéve:

Önökért, önként – Óbudáért!

Visszatekintve a kezdetekre, ma már megmosolyogjuk akkori szolgálati eszközeinket és öltözetünket. Baseball sapka, világoskék póló és polgárőrség feliratú „Tesco gazdaságos” láthatósági mellény jelentette a polgárőr ruházatot, az otthonról hozott zseblámpák, saját mobiltelefonok pedig a felszerelést. Döntően gyalogosan vagy a családi autókkal láttuk el a szolgálatainkat. – kezdte ünnepi visszaemlékező beszédét Szücs János, az Óbudai Polgárőrség elnöke.

Azóta több járművel rendelkeznek, valamennyit felszerelték a polgárőri szolgálathoz szükséges eszközökkel. Ami szolgálataikat illeti, jelen vannak közterületeken, rendezvényeken, segítik az iskolák előtt a gyermekek biztonságos közlekedését, különös figyelmet fordítanak az idősekre, bűnmegelőzési előadásokat tartanak minden korosztálynak, járőrszolgálatukkal életeket mentenek, ha kell, társadalmi felelősségvállalásuk még faültetésre is kiterjed. Kapcsolatot tartanak a lakossággal, rendszeresen képzik magukat és nem utolsó sorban számos elismerést magukénak tudhatnak. Legutóbb éppen dr. Pintér Sándor belügyminiszter a bűnmegelőzés területén végzett kimagasló tevékenysége elismeréséül Szücs Jánosnak adományozott egy karóra emléktárgyat, de többek között kiérdemelték már a Polgárőr Érdemkereszt arany és bronz fokozatát is.

Dr. Túros András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke beszédében példaértékűnek nevezte a III. kerületi egyesület tevékenységét. Elismeréssel nyilatkozott a rendőrséggel való kiváló együttműködésükről, amelyet a közbiztonság területén érzékelhet a lakosság is.

A rend és a közbiztonság alapján határozzák meg sokan, hogy mennyire komfortos az adott város vagy városrész. – fogalmazott köszöntőjében Bús Balázs polgármester kapcsolódva az előzőekhez. A civil szervezetek hálózatán belül a III. Kerületi Polgárőr Egyesület különleges helyet foglal el, mert épp ők azok, akik a kerületi rendőrkapitánysággal és önkormányzatunk közterület-felügyelőivel együttműködve biztosítják az utcák és terek vonatkozásában, az itt élő emberek számára is elfogadható közállapotokat. Ez egy olyan kiemelt feladat, melyet már hosszú évek óta támogatunk anyagilag, gépkocsik biztosításával és azok fenntartásával. Az átlagon felüli teljesítményt nyújtó kollégákat évről évre Óbuda Közbiztonságáért díjjal tüntetjük ki. – tette hozzá.

Mint mondta, megnyugtató érzés, hogy immár 10 éve ott vannak a sportversenyek biztosításánál, jelen vannak Óbuda Napján, a Civil- és Nemzetiségi Napon, a Sziget-fesztivál vonzáskörzetében, és természetesen a ballagások, körmenetek és kerületünk ünnepeinek helyszínein is.

Végezetül megköszönte, hogy immár 10 éve egyesületük jelszavának szellemében szolgálják kerületünk lakóit: „Önökért, önként – Óbudáért”

Az ünnepség résztvevői az egyesület elmúlt 10 évét összefoglaló kisfilmet is megtekinthették, amit a díjátadó követett.

Elsőként Szücs János, az Óbudai Polgárőrség elnöke köszönetképpen okleveleket nyújtott át az Országos Polgárőr Szövetség elnökének, dr. Túros Andrásnak és Kardos Pálnak, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnökének.

Majd a két szövetség elnöke közösen díjazták mindazon személyeket, akiknek támogatása hozzájárult az óbudai egyesület sikereihez és magas szintű szakmai tevékenységéhez.

Bús Balázs polgármester vehette át a „Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát”, de kitüntették többek között Puskás Péter alpolgármestert is és az egyesületet régóta szolgáló tagokat is.

Az ünnepség állófogadással zárult, amelyen Kardos Pál mondott pohárköszöntőt további sikereket kívánva az egyesületnek.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság