100 évvel ezelőtt vonta le lobogóját a császári és királyi Duna-flottilla

Hírek
Közzétéve:

A helyszínt az egykori császári és királyi Duna-flottilla hajdanvolt központi laktanyája, az időpontot pedig az elit alakulat 1918. november 6-án történt megszűnése adja.

Immár 100 éve, hogy az épület megszűnt a császári és királyi tengerészeti különítmény bázisa lenni, s már csak a legidősebb honfitársaink emlékezetében él az egykor itt zajló laktanyai élet. (A Lajta Monitor, és testvérhajója az ugyancsak Óbudán épített Maros, fordulatos történeteiből következtethetünk már csak a fedélzetükön szolgáló tengerészek mindennapjaira és hősies szerepvállalásukra.) A napjaikat itt töltő matrózok szálláshelyére ma az utca neve figyelmeztet, mi pedig ismeretlenül is tisztelgünk az országot szolgáló magyar tengerészek emléke előtt. – emlékeztetett Bús Balázs

Óbuda-Békásmegyer polgármesterének köszöntőjét Margitay-Becht András, a Császári és Királyi Duna-flottilla Hagyományőrző Egyesület elnökének ünnepi gondolatai követték. Beszédében felidézte a néhai flottilla történetét és emlékét. „146 éves szolgálata alatt mindig, mindenütt győzött, az első világháború idején a világ legnagyobb folyami hajóhada volt, hajói sohasem adták magukat, soknemzetiségű személyzetükkel nem volt nemzetiségi villongás és árulás. 1918. március 7-én pedig elérte és birtokba vette a Duna deltáját, amellyel a világtörténelemben először egy hatalom uralta először a Dunát.”

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság