12 éve közös az ünnep

Hírek
Közzétéve:

Május első hétvégéje immár 12 éve Óbuda-Békásmegyer első számú ünnepe. Óbuda Napja nem csupán kiváló szórakozási lehetőség, de a legjelentősebb helyi civil seregszemle, a közbiztonságot őrző szervezetek bemutatkozási lehetősége, és természetesen egyfajta figyelemfelhívás is, mely reflektorfénybe állítja a kerület által példaképnek tekintett kiválóságokat, akik Óbuda hírnevét öregbítő tevékenységükért e napon vehetik át a díszpolgári, a Pro Óbuda, az Óbuda Kultúrájáért az Óbuda sportolója valamint a Hidegkuti Nándor nevével fémjelzett díjakat.

„Békásmegyeren már hagyomány, hogy Óbuda Napjához szorosan kapcsolódva rendezik meg a Közbiztonsági napot. Csak kevesen tudják pontosan, hogy itt a kerületben mennyien dolgoznak azért, hogy békés körülmények között, biztonságban tudhassuk magunkat és szeretteinket. Mondhatjuk, hogy mindez számunkra természetes, azonban nem árt észben tartani, hogy mégiscsak egy olyan Európai értékről van szó, amit – ha úgy hozza a sors – meg is kell tudnunk védeni. Erre kötelez az országért és családjainkért érzett felelősségünk.”– kezdte ünnepi beszédét Bús Balázs, a kerület polgármestere. A három napos ünnepségsorozattal kapcsolatban elárulta: „nem titok, hogy Óbuda Napjának éves megrendezésével szeretnénk erősíteni a közös óbudai családhoz való kötödést, és mások számára is átélhetővé tenni azt az atmoszférát, melyet az itt élő emberek önszervező, cselekvő körei teremtenek meg. Noha közel 125 ezer ember lakik a III. kerületben, sikerei, hibái, örömei, egyszóval működése nagyon hasonló egy családéhoz.”

A polgármester a kerület díjazottjai mellett gratulált Óbuda-Békásmegyer mindkét parlamenti mandátumot szerzett képviselőinek: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, aki az elmúlt négy évben már tevékenyen együttműködött a kerülettel, valamint Szabó Tímeának, a Párbeszéd képviselőjének, akit arra biztatott, hogy ő is kapcsolódjon be és segítse az önkormányzat közösségépítő erőfeszítéseit és vegyen részt a helyi közéletben.

A díjkiosztáson a kerület legrangosabb elismerését, a Díszpolgári címet, valamint a “Pro Óbuda” díjat, az Óbuda Kultúrájáért Díjat, a Hidegkuti Nándor Emlékplakettet és az Óbuda Sportolója Díjat Bús Balázs polgármestertől és Kiss Anita jegyzőtől vehették át a díjazottak.

A helyi rendelet szerint díszpolgári cím annak a magyar vagy külföldi személynek adományozható, aki Óbuda-Békásmegyer gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkotott. Az idei év kitüntetettje:

Koltai Lajos, Kossuth-és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész, akinek neve karrierje során számos nagysikerű magyar és nemzetközi filmmel kapcsolódott össze. Operatőre volt az Oscar-díjas Mephistonak, a Redl ezredesnek, a Hanussennek, valamint A napfény ízének, melynek fényképezésért megkapta az Európai Filmakadémia díját. Egész életművével, kiemelkedő munkásságával országos, és nemzetközi elismerést szerezve hozzájárult Óbuda-Békásmegyer jó hírnevének öregbítéséhez.

Pro Óbuda” kitüntető cím annak a magyar, vagy külföldi személynek, illetve szervezetnek adományozható, aki Óbuda-Békásmegyer fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében elismerésre méltó, kiemelkedő tevékenységet végzett a gazdaság, a tudomány, a művészet és a kultúra bármely területén. Az idei kitüntetettek:

Bán Éva 1960-ban tanítói oklevelet szerzett a Zirzen Janka tanítóképzőben, majd 1969-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karán pszichológusi és történelem tanári diplomát. 1959-ben a Kiscelli utcai Általános Iskolában, majd a Zápor utcai Általános Iskolában dolgozott. 1989-től a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatóhelyettese, majd megbízott igazgatója. Történelmet, etikát és tanulásmódszertant tanított.  2011-ben ment nyugdíjba, de azóta is aktív életet él. Bán Éva olyan tősgyökeres Óbudai, aki egész életét a III. kerületi gyermekek nevelésének, oktatásának szentelte, példamutatásával „igazi motorja” a kerületért tenni akaróknak.

Felcsuti László, Ybl-díjas építész, aki az elmúlt évtizedekben sokat tett a kerület közösségi életének gazdagításáért, Óbuda hegyvidéki részének színes kulturális programokkal való ellátottságáért. Óbuda-Hegyvidékiek Egyesülete elnökeként fontos feladatának tekinti a környezet védelmét, a kulturális örökség megóvását. Az önkormányzat támogatásával az általa vezetett Egyesület építette ki a Jablonka parkot, újította fel a Szt. Donát kápolnát, a Kiscelli Keresztutat és Golgota szoborcsoportot, valamint a Szent Vér kápolnát. 

Dr. Lux Balázs, belgyógyász, háziorvos, aki az elmúlt 33 évben 10 évig a Szent Margit Kórház Belgyógyászati Osztályán, majd 1995-től Csillaghegyen háziorvosként látja el a kerület betegeit. Háziorvosi munkája mellett hat általános iskola egészségügyi ellátásával is hozzájárul egy egészségesebb Óbuda létrehozásához.

 

Az Óbuda Kultúrájáért Díjat a kerület kulturális életének alakulásához kiemelkedően hozzájáruló személyek vagy csoportok, közművelődési vagy közgyűjteményi területen dolgozó és alkotó szakemberek tevékenységének elismerése. Az idei év kitüntetettje:

Dr. Farbaky Péter, építész, a Budapest történeti Múzeum főigazgatója, aki a kultúra területén végzett tevékenységével hozzájárult a kerület kulturális életének alakításához, ezáltal segítve elő Óbuda-Békásmegyer értékeinek gyarapítását.

 

Hidegkuti Nándor Emlékplakettet a Képviselő-testület a kiemelkedő sporteredményt elősegítő, kerületi lakóhellyel rendelkező, vagy a kerületben működő sportegyesület vezetőjének, edzőjének, valamint a kerület sportéletéért, hírnevéért tevékenykedő szakembernek adományozhat. Óbuda-Békásmegyer sportjáért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként az emlékplakettet ebben az évben Volper László vehette át.

Óbuda Sportolója Díjat pedig annak a női és férfi kerületi, vagy kerületi sportegyesületben versenyző sportolónak ítéli oda évről évre a Képviselő-testület, akik olimpiai, valamint paralimpiai programban szereplő sportágakban kiemelkedő eredményt értek el. Óbuda Sportolója Díj kitüntetésben részesült kiemelkedő sportteljesítményéért: Molnárfi Sándorné úszó és Rédli András párbajtőrvívó.

 

 

 

 

Fotók: KLZ

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság