120 éves a Szent Margit Kórház

Hírek
Közzétéve:

Az eseményen részt vett Bús Balázs polgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője, valamint Menczer Erzsébet választókerületi elnök, akik Dr. Badacsonyi Szabolcs igazgatóval és a kórház korábbi vezetőivel közösen megnyitották a Szent Margit Kórház 120 évét felölelő kiállítást. A most megnyíló tárlat a kórház életében meghatározó személyiségek munkásságán és élettörténetén keresztül, valamint az Óbuda Múzeum által rendelkezésre bocsátott tárgyi emlékek segítségével mutatja be az érdeklődők számára az elmúlt évszázad örökségét.

A kiállítás két nagy részből áll, a paravánokon elhelyezett fotókon és korabeli sajtóból származó cikkeken keresztül a kórház története kronologikus rendben látható, az első fotó 1897-ből, az alapítás évéből származik, amelyen a kórház vezetősége látható, köztük Dr. Irsay Artúr, akit abban az évben neveztek ki az intézmény főorvosának, első igazgatójának. A kiállított anyag másik része két kiemelkedő személyiséghez Dr. Örlős Endréhez és Prof. Dr. Pintér Endréhez köthető. A két neves orvos munkásságának szerepe elvitathatatlan a kerületben létrejött egészségügyi ellátás tekintetében.

A Margit Kórház 1897. október 31-én nyitotta meg kapuit az óbudaiak és a környező településen élők előtt. Az intézményt sokszor fenyegette bezárás, illetve összevonás , de a kerület lakóinak és a kórház dolgozóinak köszönhetően mindig képes volt átvészelni a nehezebb időszakokat. Dr. Badacsonyi Szabolcs igazgató beszédében kiemelte: „120 éves történelmünk megtanított bennünket, hogy csak akkor lehetünk sikeresek, ha erős közösségként, együtt valósítjuk meg a közösen kitűzött céljainkat. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy egy szélesebb közösség, az itt élő polgárok bizalmát és segítő támogatását is magunkénak tudhassuk.”

A következő években az Egészséges Budapest Program keretében mintegy 20 milliárd forint költségvetési forrásból teljes egészében megújul a Szent Margit Kórház. A további 3 milliárd forintos európai uniós támogatásból pedig a színvonalas, és hatékony ellátást kívánják biztosítani a betegek számára.

A kiállítás egy hónapon keresztül ingyenesen tekinthető meg a kórház „A” épületének aulájában.

A jubileumi rendezvénysorozat következő állomása 2017. november 08-án lesz a Pesti Vigadó dísztermében, ahol Jótékonysági Est keretében neves előadóművészek lépnek színpadra, majd a komolyzenei koncertet követően svédasztalos állófogadásra várják az érdeklődőket. Az est fellépői: Óbudai Danubia Zenekar, Tóth Vera, Malek Andrea, Feke Pál, Karácsony János, Gertler Teo. Az Est házigazdái: Liptai Claudia, Till Attila. Jegyek még kaphatóak online (http://odz.hu/koncertek/7377/) és személyesen az ismert jegyirodákban.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság