Az óbudai gázgyár területének rehabilitációja

Hírek
Közzétéve:

Nyáry Krisztián az MTI-nek elmondta, hogy a környezetvédelmi szakhatóság előírása szerint 2010 szeptemberéig el kell távolítani a talajt erősen szennyező gázmasszát, nehogy a veszélyes anyag károsítsa a Duna élővilágát.

Az igazgató tájékoztatása szerint a területet néhány éve ipari övezetből intézményi és lakóövezeti fejlesztési térséggé minősítették át, ezért szigorúbb talajtisztasági határértékeknek kell megfelelni az ártalmatlanítás során. A szakhatóság előírásának megfelelően a tartályokban lévő gázmasszát kitermelés után el kell szállítani kármentesítésre. Ennek költsége korábbi becslések szerint 5,7 milliárd forint – fűzte hozzá.

Az igazgató közölte, a kabinet ülésén Bakonyi Tibor, a Főgáz Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy készen állnak a kármentesítésre. Felhívta a figyelmet arra, hogy a környezetvédelmi szakhatóság tévedésből más területeken, az óbudai autójavító és a Filatorigát környékén is kármentesítést írt elő számukra. E határozat ellen a Főgáz fellebbezést nyújtott be. Az ülésen elhangzott, hogy a kármentesítés pénzügyi forrását a Főgáznál erre a célra korábban képzett céltartalék jelentené.

Forrás: MTI

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság