Felújítással megspórolható a fűtésköltség 40 százaléka – Egyedülálló pályázati lehetőség kapujában egy III. kerületi panelház.

Hírek
Közzétéve:

‘- Milyen előnyökkel jár majd a nyertes társasháznak a beruházás?
– Kerületünk területén a ’70-es és ’80-as években épült Budapest egyik legnagyobb koncentráltságú lakótelepi zónája. Ezen lakótelepek jelentik Óbuda-Békásmegyer lakossága közel 2/3-ának az otthonát. A panel lakótömbökben megoldandó feladatok az elkövetkező években kiemelt szerepet kell, hogy kapjanak a kerület fejlesztésében. Önkormányzatunk 2006-ban EU-s támogatást nyert el egy 800-900 lakásos panelépület felújítására. Éppen ezért Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata ahhoz kíván segítséget nyújtani, hogy a kerületünk panelházaiban élők közül minél többen tudhassanak egy tetszetősebb külsejű, felújított és hőszigetelt, valamint korszerű fűtéssel ellátott, napenergiát is hasznosító, ezáltal alacsonyabb energiaigényű, büszkeségre okot adó otthont magukénak.
Mit foglal majd magában a beruházás?
– A nyertes házban az összes külső nyílászáró cseréjét, a teljes homlokzat és tető hőszigetelését, valamint a használati melegvizet biztosító napkollektor rendszer telepítését.
Hogyan kívánja az önkormányzat finanszírozni a projektet?
– A beruházás megvalósítása érdekében önkormányzatunk kidolgozott egy olyan finanszírozási rendszert, mely országosan egyedülálló módon egyesíti az EU-s forrásokat, az önkormányzati forrásokat és a Panel Plusz pályázat révén az állami támogatásokat úgy, hogy a nyertes társasháznak mindössze a költségek alig több, mint ¼-ét kell vállalnia. Várhatóan a pályázó társasházak önrészüket hitelfelvétellel kívánják fedezni, ezért önkormányzatunk a pályázat keretében a hitel teljes kamatterhét magára vállalja maximum 10 évig. Az előzetes kalkulációk alapján a beruházás várható költsége 1,2 milliárd forint. Ebből a nyertes társasház önrésze 320 millió forint. Ez lakásonként átlagosan havi 3200 forintos költséget jelent 10 éves futamidővel kalkulálva.
A tetszetősebb, élhetőbb környezeten túl úgy tudom, vitathatatlan gazdasági előnyökkel is jár majd a panelház-felújítás. Melyek ezek?
– Így van. Ez a példátlan felújítási program gyökeresen megváltoztatja a nyertes társasházban élők életét. A szigetelésnek, a nyílászáró cserének, valamint a napkollektoroknak köszönhetően a ház fűtésköltségeinek megközelítőleg 40 százaléka megspórolható. A külsőleg teljesen megújult épület Óbuda legújabb kori szimbólumává válhat. A lakások értéke emelkedik, esetleges eladásuk sokkal könnyebb lesz.
Milyen feltételekkel pályázhatnak a társasházak? Meddig kell a pályázatot benyújtaniuk?
– Polgármesterként nagy öröm számomra, hogy egy ilyen, az Európai Unióban is párját ritkító beruházás a III. kerületben valósulhat meg. Ahhoz azonban, hogy sikerre vihessük ezt a programot, szükség van a társasházak pályázatára.
A pályázati felhívás az Óbuda újság július 1-jei számának 8-9. oldalán jelent meg.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság