Hajógyári Sziget: hallgat a főváros

Hírek
Közzétéve:

A Hajógyári-sziget Budapest egyik legszebb pihenőparkja lehetne, jelenleg azonban hajléktalanok búvóhelye, az odalátogatók pedig jórészt kutyafuttatásra használják. Hiányos a sziget infrastruktúrája, elöregedtek a padok, az ivókutak többsége nem üzemel, illemhely pedig egyetlen egy sincs a területen.

Az áldatlan állapotokra tekintettel döntött úgy korábban a III. kerületi képviselő-testület, hogy felkéri a sziget területének 43 százalékát kezelő fővárosi önkormányzatot, adja át a kezelői jogot, Óbuda szerint ugyanis a főváros nem jó gazdája a szigetnek, elhanyagolja a parkfenntartást, és egyetlen kivételtől eltekintve semmilyen fejlesztést nem valósított meg. Ez a kivétel az 1980-as években épült, majd ismeretlenek által később felgyújtott csúszdás játszótér felújítása volt, amelyet a Főkert Zrt. három éve fejezett be 170 millió forintért. A rekonstrukció során azonban arra nem gondoltak, hogy jelentősen emelné a játszótér komfortfokozatát, ha volna ott legalább egy vécé, ennek híján a játszótérre kiránduló családok apraja-nagyja is a bokrok között intézi el a dolgát.

Bár az obuda.hu olvasóit a Főpolgármesteri Hivatal nem tartotta szükségesnek tájékoztatni, a környezetvédelmi ügyosztály vezetőjének korábbi nyilatkozata szerint nem a tulajdonjog átadása, hanem a kerület és a főváros összefogása oldhatja meg a Hajógyári-sziget problémáját. A főváros jelenleg is csak korábbi ígéreteit tudja ismételgetni: erősítené a szigeten az őrzőszolgálatokat, a közterület-felügyelet és a rendőrség segítségét is kérné.

A Hajógyári-szigetnek egyébként egy sor tulajdonosa van: a sziget középső része, nagyjából a Nagyrét és környéke a fővárosé, a Buda felőli part menti sáv a III. kerület kezelésében van. A sziget déli harmada – az egykori hajógyár területe – magántulajdonba került, a csónakházak pedig a Honvédelmi Minisztériumhoz tartoznak.

obuda.hu

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság