Hat év Óbudán az FBI-os informátornak

Hírek
Közzétéve:
Az ítélet szerint az összesen 560 befektetőt megkárosító, 1,7 milliárd forintot eltüntető V. I. alapítása akkor történt – 2003 januárjában -, amikor virágkorukat élték az utóbb nagy többségükben csalónak bizonyult ingatlanszövetkezetek. A modell általános volt: a piacit lényegesen meghaladó hozamot ígértek mesés ingatlanfejlesztési tervekre hivatkozva, néhány ügyfélnek fizettek is, de a döntő többség a piramisjátékban elbukta befektetését. A V.I. fő szervezője az első fokú, nem jogerős ítélet szerint az a Klivinyi Zoltán volt, akinek a nevéhez fűződik a Penthouse szexlap magyarországi megjelentetése, valamint az Esti Hírlap felélesztésére tett kísérlet is, s egyaránt jó kapcsolatai voltak a diszkók világában, valamint az óbudai balliberális politikai körökben.

Rá szabta ki Mikó tanácsa a legsúlyosabb, hat éves börtönbüntetést, annak ellenére, hogy érte még az USA legismertebb szövetségi nyomozóhatósága, az FBI is szót emelt. Érdemes a HVG birtokába került hivatalos amerikai iratból részletesebben is idézni: „Kérem, engedje meg annak hangsúlyozását, hogy Klivinyi úr nagyon sikeresen együttműködő tanú az USA számos rendészeti szervénél, beleértve az FBI-t és a Las Vegas-i városi rendőrséget. Klivinyi úr együttműködése és a rendészeti szervek számára nyújtott segítsége 2003. augusztus elején kezdődött, amikor kihallgatták az FBI különleges ügynökei Bécsben. Ezeket az FBI-ügynököket közös bűnüldözési feladatra osztották be abban az időben a budapesti Nemzeti Nyomozó Irodával. Rendes körülmények közt az ilyen együttműködést, mint amilyen Klivinyi úré is, nem közli az FBI, de ezt az információt Klivinyi úr és az ügyvédje,  Bojkó Dóra kérésére adom át (..), hogy figyelembe vegyék a vádlott védőbeszédénél(..). Tisztelettel állítom ezeket az igazságszolgáltatás valódi érdekében, hogy a bíróság a fentieknek teljesen hitelt adjon és vegye figyelembe a Klivinyi úr által az FBI bűnügyi nyomozásaiban nyújtott segítséget, amely az USA és Magyarország számára egyaránt előnyös volt. Az önkéntes együttműködés részleteit már korábban átnyújtottam (..) Mikó Gergelynek, az ügy hivatalból kirendelt bírájának. Azonban nem tudok arról, hogy mindezeket a tisztelt hatóságok méltányolták volna.”

Az óbudai bíróságon ez a levél – értelméből következően legalább a második – sem bizonyult különösebben fontos bizonyítéknak. Mikó Gergely indoklása szerint ugyanis a V. I. átverés, amely szerinte alapvetően az amerikai kriminalisztikai irodalomból ismert Ponzi sémát követte – ezt tette legújabban a Nasdaq korábbi vezetője, Bernard Madoff befektetési guru is -, már januárban elkezdődött, augusztusra, amikorra az FBI az együttműködés kezdetét datálja, már be is dőlt az ingatlanszövetkezet.

Az sem bizonyult most, az első fokú eljárásban sikeres stratégiának, hogy Klivinyi (fotó itt!) és az elsőrendű vádlott, a szépségkirálynő-választásokon is sikerrel szerepelt Svecz Szabina szerint – őt  a V. I. elnökének kérte fel Klivinyi – valójában az alvilág nehézsúlyú szereplői mozgatták őket. Sokáig nem mondtak neveket, de már a tárgyalási szakaszban hivatkoztak több személyre, köztük a legismertebb a jelenleg az A1 Fitness vállalkozás kapcsán gyanúsított Dévényi Tamás.

Mikó az ítélethirdetéskor külön kiemelte, hogy Klivinyinek a „felső kapcsolatokról” szóló vallomásait a HVG is ismertette, s emiatt a szerzővel szemben magánvádas büntetőeljárás is folyik a bíróságon. A bíróság hangsúlyozta ugyan, hogy több, ismeretlenül maradt személynek is a vádlottak padján lenne a helye, akik a háttérben részt vettek a V. I. alapításában és irányításában, feltehetőleg vastagon részesedtek az elcsalt százmilliókból is,  de a bíróságot köti a vád: akivel szemben az ügyészség nem lépett fel, annak a bűnösségét nem mondhatja ki a törvényszék.

Dévényi Tamásról – aki a büntetőeljárás kezdeményezése előtt helyreigazítási pert is indított a HVG és a hvg.hu ellen, keresetét azonban jogerősen elutasították – tehát közvetve most a bíróság mondta ki, hogy a V. I. ügyben ártatlan, Klivinyi rá vonatkozó terhelő vallomását más bizonyíték nem támasztotta alá.  Így a „balhét” a hat évre ítélt Klivinyi és a három év börtönnel sújtott Svecz mellett a V. I. különböző vezetőinek kellene elvinnie; például az irodahálózat szervezésében, a befolyt pénzek szállításában fontos szerepet játszó  Kovács Tiborra 5 év 6 hónap, a reklámozást intéző Bárdos Anikóra 5 év börtönt szabtak ki. Ez azonban még nem jogerős. Mind a tárgyaláson személyesen részt vevő említett vádlottak, mind a bíróságon meg nem jelent Klivinyi és Svecz védői fellebbeztek.

Fahidi Gergely, HVG.hu

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság