Leleplezték a katinyi mártírok emléktábláját

Hírek
Közzétéve:

Majd 22 ezer ember vesztette életét, a lengyel nép szellemi elitjének egyharmadát veszítette el. Sokan ezt csak egy statisztikai adatként tartják számon, de minden egyes sorszám mögött egy egész család szenvedése áll – mondta Andrzej Przewoznik lengyel történész, a Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács vezetője. Emlékeztetett, az áldozatokat kivégzésük előtt kivétel nélkül a Szovjetunió távolkeleti részére deportálták. A lengyel nép tragédiája jelzi, mi is volt a kommunista rendszer lényege és mekkora pusztítást végzett azokban az országokban, ahol hatalomra került – mondta.

A katinyi erdőben, az NKVD üdülőjének közelében már a húszas évektől öltek szisztematikusan oroszokat, ukránokat, grúzokat, litvánokat, hogy aztán a hely szelleme 1940-ben a lengyel népet is megkísértse – idézte fel a múlt eseményeit Tarlós István, a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség elnöke, Óbuda korábbi polgármestere. A történelmi előzményekről szólva hozzátette, a Molotov-Ribbentrop paktum titkos záradékában osztotta fel a két totális nagyhatalom egymás között Lengyelországot. A tragédiáról filmet forgató Andrzej Wajda rendező gonolatait idézve jelezte, ha nem lett volna erős összetartó kapocs a nyelv, nem is élhették volna túl a folyamatos elnyomatást e kisebb nagyobb nemzetek. A nyelvbe azonban beleégett a nemzeti történelem, irodalom, ezek által pedig benne lüktet a jelen.

A lengyel nép nemzettragédiájának gyötrő emlékéhez nekünk, magyaroknak is ki kell alakítanunk saját viszonyunkat. Nem vállalhatjuk ugyanis, hogy hallgatásunk miatt bárkiben felmerülhessen a gyanú, Budapest távol akarja tartani magát morális értékvállalásának kinyilvánításától. Ezt már Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere mondta, hangsúlyozva, hogy azért állítottak Óbudán emléket a katyni mészárlás áldozatainak, hogy kifejezzék tiltakozásunkat a moszkvai állásponttal szemben, mely szerint a lengyel foglyok kivégzése „nem volt háborús bűncselekmény”. Ahol tömegmészárlás van, ott politikai és morális felelősség is terhel valakit, valamely hatalom nevében eljáró államalakulatot.
Úgy fogalmazott, az emléktábla a máig élő, más nemzeteket sújtó arrogancia elleni tiltakozás is. Jel mindazok számára, akik a nagyhatalmi sovinizmus veszélyét annak megváltozott, mára jogállaminak nevezett államberendezkedésével igyekeznek bagatellizálni.

Az ünnepség a lengyel himnusz eléneklésével kezdődött és a magyar himnusz hangjai zárták.

 Bús Balázs beszéde

A beszéd lengyelül

obuda.hu

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság