Mocsárosdűlő: fővárosi álmok, óbudai szigor

Hírek
Közzétéve:

Az egykori mocsaras vidékre az 1980-as években még a káposztásmegyerihez hasonló, hatalmas lakótelepet álmodtak, 2-300 ezer családot odaköltöztetve. A házak szanálása meg is kezdődött, de közbejött a rendszerváltás, az építkezés pedig még azelőtt abbamaradt, hogy elkezdődhetett volna.

Tarlós István óbudai korábbi polgármestere és Demszky Gábor főpolgármester még 1992-ben kötött megállapodás a terület jövőbeni hasznosításáról – Mocsárosdűlő területének nagy részén ugyanis e két önkormányzat osztozik, de bizonyos ingatlanok a Pilisi Parkerdő, a MÁV és az államkincstár tulajdonában is vannak, és néhány magánház és -üdülő is megtalálható ott.

A jórészt üres területen – amelynek északnyugati csücske különleges természeti értékekkel is bír, ezért helyi védettség alá is helyezték – ezután gyakorlatilag semmi sem történt, a korábban kiköltöztetett lakók közül sokan visszaszivárogtak, a gazdátlannak tűnő városrésznyi területre kétes elemek költöztek be, megkeserítve a Zsófia utca-Aranyalma utca és a Szentendrei út közötti, rendezett családi házas övezetben lakók életét.

Az illegális beköltözők nem sokat törődtek a közeli, védett természeti értékekkel, autóroncsokat bontottak szét, kábelt égetnek, valamint minden tiltás dacára állatokat tartanak, a lótól a kecskén át a juhokig. A lakók panaszai alapján gyakorivá váltak az áramlopások, az illegális szemétlerakás és a környékbeli házak feltörése.

A terület rendezését a III. kerületi önkormányzat – mint az egyes területek tulajdonosa – csak kis lépésekben tudta megoldani; lezáratták a senki földjére vezető bekötőutakat, valamint a városgondnoki szolgálat járőre rendszeresen feltérképezi az illegális szeméttelepeket, amelyeket a lakók által alapított Aquincum-Mocsáros Egyesülettel együtt rendszeresen nagytakarítás keretében próbálnak felszámolni. Az önkormányzat ezenfelül kitiltotta a környékbelieket rendkívül zavaró, motoros siklórepülőket, tavasszal az engedély nélküli építkezések és állattartás ellen fognak fellépni – igénybe véve a nemrégiben  megalakult, önálló óbudai közterület-felügyelet segítségét.

Mocsárosdűlő sorsát azonban csak hatalmas pénzek árán lehetne rendezni; a terület infrastruktúrájának kiépítése a legszerényebb becslések szerint is tízmilliárdokba kerülne, és mindenképpen szükség volna a jelenlegi hiányos úthálózat – vagyis Budapest legkülső, negyedik körútja, a Körvasút menti körút óbudai szakaszának, valamint az Újpestre vezető aquincumi híd – kiépítésére. Ezt a III. kerületi önkormányzat hiába szorgalmazza évek óta a fővárosnál.

A fővárosi önkormányzat középtávú városfeljesztési programja, a Podmaniczky-program kiemelt akcióterületként számol Mocsárosdűlővel, ahol továbbra is lakások épülhetnének nagy számban. Ikvai-Szabó Imre városfejlesztési főpolgármester-helyettes korábbi nyilatkozatai szerint azonban a fővárosnak nincs pénze a terület fejlesztésére, ezért magánbefektető bevonását tartja szükségesnek. (Szerettük volna a legújabb fővárosi elképzelésekről is részleteket megtudni, Beleznay Éva, Budapest főépítésze azonban más elfoglaltságai miatt nem ért rá az obuda.hu olvasóinak nyilatkozni.) A korábbi városházi nyilatkozatok alapján remény sincs arra, hogy Mocsárosdűlőn még ebben az évtizedben akár egy kapavágást is elvégezzenek, leghamarabb 2012 környékén várható előrelépés, ha lesz egyáltalán.

obuda.hu

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság