Németh Lászlóra emlékezve

Hírek
Közzétéve:

A bő két órás rendezvényen megszólalt Pécsi Györgyi kritikus, Ekler Andrea irodalomtörténész és Dr. Németh Ágnes az író lánya. Az apropót az író életéről megjelent DVD, valamint Ekler Andrea tanulmánykötetei szolgáltatták.
A pár perces ízelítő a filmből megadta az irodalmi délután alaphangulatát, majd Ekler Andrea segített a résztvevőknek felidézni az író alakját, s világirodalmi tárgyú írásait méltatva vezette végig a résztvevőket e páratlanul gazdag és mély érzelmektől, elkötelezettségektől vezérelt életúton. Míg ő inkább a szakmaiság oldaláról taglalta Németh László életét és munkásságát, lánya, Dr. Németh Ágnes a gyermek rajongásával, szeretetével fűszerezett történeteivel lebbentette fel a fátylat az író mindennapjairól. Általa ízelítőt kaphattunk abból, hogyan élt, kikkel barátkozott, milyen gondok, igazságtalanságok gyötörték az írót, s olykor a családtagokat is. Sok kedves történetet osztott meg arról, mit is jelentett számára, hogy édesapját barátság fűzte Gulyás Pálhoz, Veres Péterhez, Móriczhoz, Illyés Gyulához, Szabó Lőrinchez, Tamási Áronhoz, Babitshoz. Miként segítették édesapjukat, – főleg Judit, és Magda – a kéziratok gépelésével, s mennyire fontos számukra, hogy – átvéve édesanyjuktól a stafétabotot – folyamatosan munkálkodjanak azon, hogy édesapjuk emléke fennmaradjon, s valós módon ítéljék meg a tetteit, törekvéseit.
Végül egy újabb film részlet zárta az irodalmi délutánt, de csak a hivatalos részt, mert a résztvevők, még hosszan dedikáltatták a magukkal hozott vagy helyben vásárolt köteteket, s a Németh lányok, Ágnes, Magda és Judit fáradhatatlanul állták az ostromot, mindenkihez volt egy kedves szavuk.

V. M.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság