Az első lépés a családhoz

Hírek
Közzétéve:

A társadalom alapegysége a család, annak alapja pedig férfi és nő szövetsége: a házasság. A házasság gyümölcse a gyermek, aki később, felnőve fenntartja a jóléti rendszert. Ha tehát a házasságokkal baj van, ha nem születnek életre szóló párkapcsolatok, vagy azok idejekorán felbomlanak, sérül az egész társadalom.

Február második vasárnapja 1983 óta a Házasság Világnapja. Ez az ünnep idén február 13-ra esett. E naptól kezdve minden, Magyarországon polgári házasságot kötő pár egy emléklapot kap az anyakönyvvezetőtől, amely azt hivatott kifejezni, hogy a nemzet közössége számára fontos érték a házasságkötés, mint első lépés a családdá válás útján.

Az Együtt című emléklap első példányát Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár adta át ünnepélyes keretek között február 12-én, egy ezen a napon házasságot kötő fiatal párnak Óbudán. Az eseményen Bús Balázs, a kerület polgármestere is köszöntötte az ifjú párt. A városrész első embere az esküvőt követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a fővárosban a III. kerület az, ahol a legtöbb házasságot kötik.

Az eseményen elhangzott: Magyarországon, akárcsak a fejlett világban szinte mindenhol, rohamosan csökken a házasságkötések száma, s azok jelentős része válással végződik. A 20-29 évesek körében mintegy felére csökkent a házasodók száma, az egyedülállók aránya 2000-ben 26,4 százalék, ma pedig 32,3 százalék. Az egyre fogyatkozó számban születő gyermekek 40 százaléka mára házasságon kívüli, élettársi kapcsolatból születik, ami kimutathatóan kevésbé bizonyul tartósnak, mint a házasságok.

Ezért különösen fontos felhívni arra a figyelmet, hogy merjünk döntéseket hozni, merjük elkötelezni magunkat, felelősséget vállalni egymásért, mert abból öröm és élet fakad.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság