2024-ben is térítésmentesen biztosítunk környezetbarát kalcium-kloridot a harmadik kerületi társasházak számára

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Önkormányzatunk, Burján Ferenc klíma- és környezetvédelmi ügyekért felelős alpolgármester kezdeményezésére, kalcium-klorid granulátumot biztosít a társasházak számára a járdák síkosságmentesítése céljából. Decemberi akciónkhoz hasonlóan most is térítésmentesen igényelhetnek környezetkímélő útszóró anyagot térítésmentesen a harmadik kerületi társasházak közös képviselői és a lakásszövetkezeti elnökök.

A fagyos időben nemcsak az úttestek, hanem a járdák is hamar síkossá, és így balesetveszélyessé válnak. A biztonságos közlekedés, így a havas, jeges utak hatékony síkosságmentesítése is közös érdekünk.

Kalcium-klorid: környezetbarát és hatékony

Általánosságban igaz, hogy a jégmentesítő anyagok a vízzel (de a jéggel, illetve a hóval is) keveredve oldatot képeznek, amelynek alacsonyabb a fagyáspontja, mint a vízé, így az új vegyület fagyáspontjáig folyékony halmazállapotú marad. Az önkormányzatunk által ismét térítésmentesen biztosított kalcium-klorid 30 százalékos oldata még mínusz 42 fokban is folyékony.

A kalcium-klorid gyorsabban, többet és alacsonyabb hőmérsékleten képes megolvasztani a hóból és jégből képződő csúszós felületből, mint más anyagok, ráadásul környezetkímélő, és nem károsítja a növényzetet, ellentétben a hagyományos útszóró sóval. Sőt, a kalcium-klorid lebomlása során némi tápanyaghoz is juttatja a növények gyökereit.

A biztonságos közlekedés érdekében

 

A fővárosban a síkosságmentesítés és a hóeltakarítás az ingatlanok előtti járdákon az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek kötelessége, társasház esetében pedig a lakóközösség feladata gondoskodni az épület előtti járdaszakasz takarításáról. Ezt Budapest Főváros Közgyűlésének 48/1994. (VIII. 1.) számú önkormányzati rendelete határozta meg.

 

Tudjuk, a téli balesetek jelentős része megelőzhető, ha mindenki komolyan veszi feladatát, felelősségét, és odafigyel az ingatlanok előtti területek megfelelő síkosságmentesítésére és tisztántartására. Ezért önkormányzatunk kalcium-klorid pelyhet biztosít térítésmentesen a harmadik kerületi társasházak számára..

Közös képviselők és lakásszövetkezeti elnökök jelentkezését várjuk

Bár a kalcium-klorid granulátum beszerzési ára magasabb mint a hagyományos útszóró sóé, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat – elköteleződve a fenntarthatóbb és zöldebb kerület ügye és a környezetkímélő felhasználási módszereke népszerűsítése mellett, –a környezetbarát szer mellett döntött. A kalcium-klorid használata mellett szól az a tény is, hogy alkalmas mind a megelőző kezelésre (havazás, eső előtti kijuttatás), mind az utókezelésre (már lehullott csapadék, hó, kialakult jégpáncél olvasztására).

A harmadik kerületi közös képviselőket és lakásszövetkezeti elnököket e-mailben kerestük meg az igénylés leadásának módjáról, amelyet itt is közzéteszünk:

Kérjük, küldjön email-t a forum@obuda.hu címre 2024. január 9., kedd 14 óráig. A levélben írja meg nevét, telefonszámát és az ön által képviselt társasház(ak) címét/címeit, valamint tüntesse fel, hogy hozzávetőlegesen összesen hány négyzetméter közterület síkosságmentesítéséről kell gondoskodnia.

Az átvétel pontos helyszínéről és időpontjáról e-mailben fogunk tájékoztatást küldeni a pályázóknak.

Köszönjük, hogy a balesetveszély megelőzése, a síkosságmentesítés mellett a környezetvédelemre is ügyelnek, és segítenek, hogy a harmadik kerület fenntarthatóbb, zöldebb legyen!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Így változik a fúrt kutak engedélyezése

Hírek
Közzétéve:

Átadtuk a Dr. Faragó Sándor Gyermekegészségügyi Központunkat

Hírek
Közzétéve:

Új templom épül a harmadik kerületben