26 éves lett a Kelta Utcai Családok Átmeneti Otthona

Hírek
Közzétéve:

A Máltai Szeretetszolgálat és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának együttműködése szinte egyidős az intézménnyel, emelte ki Bús Balázs polgármester. Hangsúlyozta, jelképes, hogy a családok átmeneti otthonának felújítása éppen a családok évében fejeződött be.

„Sajnos számos család néz szembe a bántalmazás veszélyével, érzelmi kiüresedéssel, vállalhatatlan lakhatási körülményekkel. Ilyen esetekre nyújt segítséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott Családok Átmeneti Otthona, mely jelenleg is 38 embernek jelent menedéket. A segítségnyújtás vonatkozásában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kiemelkedő jelentőségű a III. kerületben, hisz küldetése rendkívül szerteágazó és nem szezonális. Városrészünkben kulcsszereplője a szociális ellátásnak. A Zápor utcában máltai pékség üzemel, ahol kenyérbérlettel segítik a rászorulókat, a Miklós utcai Gondviselés Háza pedig a hajléktalan ellátás területén megkerülhetetlen intézmény. A Szeretetszolgálat önkormányzatunk régi partnere, céljaink számos területen egyezőek: közösségépítés, gondoskodás. A fejlesztések közül a családoknak talán a máltai játszóterek hálózata lehet a legismertebb, ahol nem csak a gyerekek tölthetik idejüket védett környezetben, de olyan állandó jelenlétet is biztosít, mely a csellengő gyerekek számára egyfajta megkapaszkodási pont. Egyszerre közösségi színtér és különböző karitatív gyűjtések eseti helyszíne is.” – mondta el a polgármester.

Morva Emília, a Szolgálat regionális vezetője az évforduló alkalmából köszönetet mondott az önkénteseknek és elmondta: „Huszonhat év nagyon hosszú idő egy intézmény életében. Számunkra hatalmas ajándék, hogy huszonhat éven keresztül ugyanúgy szolgálni tudjuk nap, mint nap a rászoruló embereket. Ebben az önkormányzat mindvégig segítségünkre volt.”

Győri-Dani Lajos a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke kifejtette: „Óbuda teljesen speciális a szervezet együttműködéseit tekintve. Vannak olyan pontok a Szeretetszolgálat és Óbuda közös életében, melyek lényegesen túlmutatnak azon, hogy szolgáltatást adunk és felújítunk. Vannak olyan pontok, amik megmutatták, hogy számíthatunk egymásra emberileg is, szervezeti értelemben és közösségileg is. Számtalan olyan szolgáltatásunk van, amelyek először Óbudán valósultak meg. Többek között a játszóterek és a jelzőrendszeres házi gondozás is itt voltak először az országban.”

A Kelta és a Miklós utcai otthonok felújítását 30 millió forinttal támogatta az önkormányzat, a máltaiak pedig a szakmai munkát, az intézmény fenntartását vállalták. A beruházás során mintegy 800 nm újulhatott meg. A tetőre napelemek kerültek, új ajtók, ablakok fogadják az épületbe betérőket. A belső térben a meglévők mellé további vizesblokkokat, új burkolatokat alakítottak ki. Az épület felújításának időszakát a ház megszentelése zárta le.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság