371 csillag ‒ Kerületi megemlékezés a roma holocaust áldozatairól

Hírek
Közzétéve:

371 csillag. 371 gyermek. Ennyi cigány baba született a náci lágerekben. És ez a címe a roma holokauszt áldozatai előtt ‒ köztük azok előtt, akik egyedülálló módon ellenálltak hóhéraiknak ‒ tisztelgő filmnek. Vetítéssel egybekötött megemlékezésen kerületünkben is felidéztük az akkori borzalmakat és a bátrak kiállását.

Az 1944. május 16-án, Auschwitz-Birkenauban történtek nem csak a romák történelmének része, mindannyiunk közös sorsának is egy epizódja. A koncentrációs tábor terültén lévő, elkülönített cigány láger rabjai fellázadtak és ellenálltak őreiknek, akik a biztos halálba, a gázkamrákba akarták őket terelni.

A roma ellenállás napja

A romák azon az éjszakán magukra zárták a barakkok ajtajait, kezükben a maguk által faragott fegyverekkel, amelyeket többek között husángokból, üvegcserepekből, az ágyból kiszerelt vasrudakból készítettek. A meglepő és bátor kiállás eredményeként azon a napon egy cigány ember sem halt meg.

A cigány lágerekben a következőkben a roma raboknak még kegyetlenebb bánásmódban volt részük, és 1944. augusztus másodikán, egyetlen éjszaka alatt háromezer cigány gyermeket, nőt és férfit küldtek a halálba. Május 16-át a roma ellenállás napjaként tartjuk számon ‒ egyes közösségek pedig a roma bátorság és ifjúság napjaként ‒, megemlékezve a roma holokauszt áldozatairól és fejet hajtva az egymásért, családjaikért és önmagukért kiálló bátrak előtt.

Egy túlélő visszaemlékezése

Filmvetítéssel, tárlatvezetéssel és előadással egybekötött alkalmon idéztük fel a roma holokauszt előzményeit és eseményeit, valamint az 1944. május 16-án történteket a harmadik kerületben. A Goldberger Textilipari Gyűjtemény épületében tartott megemlékezést az Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a Zöld Erdő Hagyományőrző és Szociális Egyesület együttműködve szervezte, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatásával.

Május 16-án délelőtt Horváth Péter történész, muzeológus, az Óbudai Múzeum munkatársa tartott előadást a témában a textilipari gyűjteményben, a falakon pedig tematikus molinók fényképekkel és tájékoztató szövegekkel segítették, hogy még több ismeretet szerezhessünk a 79 esztendővel ezelőtt történtekről. Majd a résztvevők megtekinthették a 371 csillag című filmet, amelyben többek között Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze tolmácsolja egy holokauszt túlélő, a roma közösséghez tartozó nő megrendítő visszaemlékezéseit.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Lakossági felhívás – Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos

Hírek
Közzétéve:

Tájékoztató földi szúnyoggyérítésről

Hírek
Közzétéve:

Madárbarát település lettünk