400 fát és cserjét ültettünk el a Táborhegyen kerületi önkéntesekkel – Miyawaki-elvű minierdőt telepítettünk

Hírek
Közzétéve:

Elköteleződve a zöldkerület ügye mellett Közösségi fatelepítési programunk keretében szombaton elültettünk 400 fát és cserjét egy körülbelül 200 négyzetméteres területen a Táborhegyen, a Perényi út szomszédságában. Harminc kerületi önkéntes is bekapcsolódott a munkánkba, amelynek során a következő fajokat telepítettük:

50 kocsányos tölgy,

50 csertölgy,

25 mezei juhar,

50 virágos kőris,

85 egybibés galagonya,

100 veresgyűrű som,

40 vadkörte.

A beültetendő területet a Városüzemeltetés munkatársai készítették elő. Szombaton pedig a hozzánk csatlakozó családok segítségével, ásókkal, csákányokkal kiástuk az ültetőgödröket, amelyekben a növények tövéhez szerves trágya került, majd az egészet avarréteggel borítottuk, majd öntöztük.

„Akira Miyawaki japán botanikus, ökológus az 1970-es években kutatatási eredményei alapján egy, a természetes folyamatok előtérbe helyezésén alapuló erdészeti módszert hozott létre – mondta el dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze. – Miyawaki elvének alapja, hogy a lehetséges vegetáció fajaiból kiválogatja a kulcsfontosságú és kiegészítő fa- és cserjefajokat, pótolja a talaj elveszített tápanyagait, és mulcsolja a gyomosodás és kiszáradás elkerülése érdekében. Mi ezt a módszert igazítottuk a Kárpát-medence sajátosságaihoz.”

Hazánkban többek között a Tabánban sétálhatunk Miyawaki-elvű minierdőben. Kerületünkben a Táborhegyen kezdtük meg – a 10 Millió Fa Alapítvány és Tímár Ágnes, az alapítvány harmadik kerületi koordinátora támogatásával – ezt a fajta fásítási munkát. A minierdő nagy előnye, hogy a sűrűn lakott területeken is képes nyújtani a természet közelségének előnyeit, szépségeit.

 

Dr. Kerényi-Nagy Viktor főkertész szakmai irányításával folyt a fa- és cserjetelepítés, amelyen dr. Kiss László polgármester és önkéntesek is részt vettek

Szerszámok és lelkes önkéntes segítő

Harminc kerületi önkéntessel kezdtük meg a 400 ültetőgödör kiásását

Óbuda-Békásmegyer főkertésze készíti elő a faleveleket a frissen ültetett csemeték mulcsolásához

Burján Ferenc alpolgármester és dr. Kiss László polgármester

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság