5. éve huppanhatnak, olvashatnak a KönyvMegállóban a szigetesek

Hírek
Közzétéve:

 2012-ben indult el Óbudán önkormányzati támogatással a KönyvMegálló program, melynek keretében a kerület több pontján szabadtéri könyvszekrények várják az olvasást szerető érdeklődőket. Ezzel Óbuda is csatlakozott ahhoz a könyvcserélő és népszerűsítő programhoz, amely Európa több városában már sikeresen működik. A program keretében önkormányzatok és civil szervezetek a városok fontosabb csomópontjaiban könyves szekrényt, könyves fülkét állítanak, amelyeket a helyi lakók használnak, onnan könyveket kivéve, helyére saját könyvet betéve.

Ebben az évben a 25. születésnapját ünnepli a Sziget Fesztivál. Az egyik legismertebb magyar rendezvény, fiatalok ezreinek adta meg a csapathoz tartozás élményét az elmúlt évtizedekben. A fesztivál által képviselt kulturális és közösségi életérzéshez a már 5. alkalommal szereplő KönyvMegálló program is nagyon jól illeszkedik. Az eredményes kezdeményezést folytatva idén, augusztus 9-16-a között,  az információs sátor melletti területen állítják fel a könyvszekrényt, olvasnivalót kínálva a fesztiválra látogatóknak. Az ingyenesen használható könyvszekrényből bárki kiveheti a neki tetsző olvasmányt, amit az ott elhelyezett babzsákokon elolvashat, vagy a nála lévő könyvre cserélhet. A kínálat: kortárs és klasszikus, szórakoztató és komolyabb, magyar, angol, német, és más nyelveken kiadott könyvek, valamint Óbudáról szóló magyar és angol nyelvű kiadványok. Külön figyelmet fordítanak a magyar irodalom bemutatására: több magyar író, idegen nyelvre fordított írásaiból is kínálnak könyveket a fesztivál közönségének.

A Szigeten a Hozd, Cseréld, Vidd! használati szabály működik, amely több nyelven szerepel a szekrényeken. A KönyvMegálló mellett önkéntes fiatalok magyarul, és angolul tájékoztatják az érdeklődőket annak működéséről, használatának módjáról.

Az olvasnivalókat az Óbudai Platán Könyvtár válogatja össze, és az első feltöltés után folyamatosan frissíti és pótolja a könyveket.

www.platankonyvtar.hu

www.facebook.com/obudai.konyvmegallok

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság