5 évesek az Óbudai KönyvMegállók

Hírek
Közzétéve:

2012-ben a kerület három forgalmas közterületére állított KönyvMegállót civil kezdeményezésre Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Óbudai Platán Könyvtár közreműködésével. Az ingyenesen használható, mindig nyitva álló könyvszekrényeket a „Hozzál egy könyvet, Vigyél egy könyvet” szellemében bárki használhatja, onnan könyveket kivéve, helyére saját könyvet betéve. A KönyvMegállók helyszínei a könyvekkel, az olvasással és az olvasást szerető emberekkel való találkozás színterévé váltak.
Mára a kerület négy pontján (Római tér, Mátyás király út, San Marco utca, Csobánka tér) találhatunk éjjel-nappal nyitva lévő könyvszekrényt. 2013-tól pedig Gyerek KönyvMegállók várják a Máltai játszóterekre érkezőket, ahol elsősorban gyermek- és ifjúsági könyvek cseréjére van lehetőség.

A KönyvMegállók közösségi színterekké váltak, hiszen mindig, mindenki számára nyitva állnak,használhatóak; szabadon berakható, választható, elvihető bármilyen tartalmú könyv. Teret ad a magántulajdonban lévő, feleslegessé váló könyvek, a bennük hordozott tudás újra hasznosításának, új tulajdonoshoz kerülését teszi lehetővé. A KönyvMegállók léte, filozófiája népszerűsíti az önkéntességet, az adományozást, a környezettudatosságot is. Találkozóhelyként lehetőséget teremt az alkalmi beszélgetésekre az olvasásról, a könyvekről.

A KönyvMegállók 5 éves évfordulója egybe esik a 15. századi könyvnyomtatás feltalálásának és a Reformáció 500-as évfordulójával. A világ sok országában megemlékeznek a reformáció kezdetéről, mint egy olyan változás elindítójáról, melynek a modern korra is kihatása van. A reformáció 500 évének ünnepléséhez az Óbudai Platán Könyvtár többféle programmal csatlakozott, mivel a korszak kiemelkedően fontos vívmánya a nyomdászat, a nyomtatott könyv elterjedése. Ez alkalomból Óbuda közterein álló KönyvMegálló szekrények egy évre ünnepi, évfordulós dekor fóliát kapnak. A szabadtéri könyvespolcok szellemiségükben a nyomtatott könyv, az olvasáskultúra terjesztését segítik, valamint felhívják a figyelmet a könyvtárakra, így a kerületi Óbudai Platán Könyvtárra is.

Óbuda-Békásmegyer KönyvMegállóinak helyszínei:
Aquincumi KönyvMegálló 1031 Budapest, Római tér 1. előtti területen
Csillaghegyi KönyvMegálló 1039 Budapest, Mátyás király út 5. előtti területen
San Marco KönyvMegálló 1032 Budapest, San Marco utca 81.
Csobánka téri KönyvMegálló 1038 Budapest, Csobánka tér 5.

Óbudai KönyvMegálló a Szigetfesztivál idején a Hajógyári-szigeten

GyerekKönyvmegállókÓbuda-Békásmegyeren:
1031 Budapest, Silvanus sétány 9-13.
1039 Budapest, Zemplén Győző utca 2.
1033 Budapest, Boglya utca 1.
1035 Budapest, Szél utca 21.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság