65 év felett ingyenes könyvtári beiratkozás, forrásátcsoportosítás a tisztább, rendezettebb kerületért – Határozatok a mai képviselő-testületi ülésről

Hírek
Közzétéve:

A Képviselő-testület mai ülésén döntés született egyebek mellett a költségvetés módosításáról, valamint a költségvetés végrehajtásáról szóló tájékoztatóról is. Továbbra is mindent megteszünk azért, hogy költségvetésünket egyensúlyban tartsuk, amit rendkívüli módon veszélyeztet az, hogy a kormányzat nem tekinti partnernek az önkormányzatokat, és jelentős forrásokat von el a kerületektől és a fővárostól egyaránt, foglalta össze dr. Kiss László polgármester.

A helyi adók kismértékű módosítása is megtörtént, az építményadó összegét növelték kisebb mértékben.

Jelentős változás a közterületi rendeletünkben, hogy eddig a rendszámos forgalom- vagy üzemképtelen járművek közterületről való eltávolítása nem volt megoldott. Az új eljárásrendben a jármű üzembentartója köteles viselni a jogellenes közterület-használat és az esetleges elszállítás költségeit is.

Határoztak a képviselők arról is, hogy újraindítjuk a „Kismuzsika” Néphagyományok az óvodában programot, amely a vírushelyzet miatt szünetelt. Amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, önkormányzatunk a bölcsődékben is újraindítja a programot.

Jelentős forrásokat csoportosítottak át városüzemeltetési feladatokra, hogy növeljék kerületünk tisztaságát.

Döntöttek arról is a résztvevők, hogy ötletpályázatot írnak ki a sóstói önkormányzati táborral szemközti telek üzemeltetésére (a telek hosszú évek óta üresen áll).

A képviselők elfogadták Óbuda-Békásmegyer Integrált Településfejlesztési Stratégiáját.

Idén is csatlakoztunk a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázathoz. Ebben önkormányzati támogatással egészítjük ki az állami támogatás összegét.

A nyár folyamán önkormányzatunk tárgyalásokat folytatott Isztambul Büyükçekmece kerületével testvérvárosi kapcsolat kialakítása céljából. E kerület több mint két évtizede ad otthont Törökország egyik legnagyobb kulturális és művészeti fesztiváljának, ugyanakkor ez a kapcsolat alkalmas arra, hogy támogassa a Főváros nyitási politikáját más városok, így Isztambul  felé is.

Végül elfogadták a Platán Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzatát is a képviselők. A beiratkozási díj alól mentesültek körét az eddigi 70 évről 65-re szállítottuk le. Így innentől kezdve minden 65 év feletti kerületi polgárunk ingyenesen iratkozhat be könyvtárainkba.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság