91 fával és 2443 cserjével gazdagodik a Mészkő park

Hírek
Közzétéve:

A park fejlesztése a Hadrianus program keretében 2017 nyarán elnyerte funkcionális szerepét, melyet aztán ünnepélyes keretek között a Civil napon adtak át. A közösségi tervezés során bárki elmondhatta a parkkal kapcsolatos vágyait, így lépésről lépésre rajzolódott ki egy multifunkcionális közösségi park képe. Helyet kaptak sport-, játszó- és pihenő funkciók, közösségi és kutyás területek. A Mészkő park igazi közösségi parkká vált, ahol fiatalok és idősek, aktív vagy éppen passzív időtöltést keresők egyaránt megtalálják kedvenc részeiket. A park végső arculatát a fa és növénytelepítés határozza meg, amelyre viszont a leginkább optimális időszakot figyelembe véve csak novemberben kerülhetett sor. Az önkormányzat környezetvédelmi programja tartalmazza a fa- és növénytelepítéseket, amely a kerület zöldnövény állományának megújulását is eredményezi. A most elültetésre kerülő összesen több mint 2500 növény telepítése így bekerült a Guckler Károlyról elnevezett programba is, amely útjára indításával a kerület vezetése elkötelezte magát a környezettudatosság, az élhető és fenntartható környezet megőrzése és fejlesztése mellett.

A park átadásról ITT olvashatja korábbi cikkünket.

A park a fejlesztés előtt füves terület volt, liget-szerűen elhelyezkedő fákkal és bokros területekkel. A már meglévő 184 db fa szép keretet adott az új park növényzeti képének. A tervezés során szempont volt, hogy a területen élő fák zömében megmaradhassanak, az új növények ültetésével, a sövények kialakításával pedig a fő cél a zajhatás csökkentése, a tér funkcionálisan való elhatárolása, valamint további árnyékos helyek kialakítása a pihenőkertek mentén.

A területen som, cserszömörce, mogyoró, aranyvessző, törpemandula, tatárlonc, jezsámen, hószirom, gyepjűrózsa és orgona cserje lesz telepítve, továbbá 9 fajta fa gondoskodik a terület diverzitásáról. Nevezetesen mezei juhar, déli ostorfa, júdásfa, virágos kőris, csörgőfa, kúpos berkenye, csertölgy, ezüsthárs és turkesztáni szil.

A park új fái közül az elsőt Bús Balázs polgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és országgyűlési képviselő ültette el, ezzel elindítva a novemberi faültetések sorát.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság