„A demokrácia utolsó bástyái” – Szeptember 30. a helyi önkormányzatok napja

Hírek
Közzétéve:

Szeptember 30-án ünnepeljük a magyar önkormányzatiságot, emléket állítva annak, hogy harminchárom évvel ezelőtt e napon tartották az első helyhatósági választásokat hazánkban. Mi itt, a harmadik kerületben valljuk és gyakoroljuk, értéket képvisel a közösségeink bevonása a döntésekbe.

Az első önkormányzati választások évében és azóta is sokan hiszünk abban, hogy lehet helyben tartós értékeket teremteni. Ha ma nehézségekkel is küzd, – a mérhetetlen és méltatlan erőforrás-megvonások miatt – amikor a magyar önkormányzatiság megvetette a lábát, az az egész európai közöség számára történelmi pillanat volt.

Érték és erő a közös döntés

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere így fogalmazott korábban, a harmincadik évforduló alkalmából tartott kerekasztal-beszélgetésen: „Mi a főváros harmadik kerületében látjuk, mekkora értéket és mekkora erőt képviselhet az, ha egész közösségünket bevonjuk a döntéshozatalba. Ma, amikor az önkormányzatok a demokrácia utolsó bástyái.”

A szolidáris önkormányzatok hivatása többek között mindenkinek az egészséges, biztonságos környezethez való jog érvényesítése. És a klímavédelem, valamint a zöldértékek megőrzése iránti elkötelezettségünk lakóhelyünk jövője iránti felelősségünkből fakad.

Jövőre voksolunk

A 2024-es magyarországi önkormányzati választást június 9-én tartják. Települési képviselőket és polgármestereket választunk.

Az alaptörvény módosítása értelmében 2024-től az európai parlamenti választással egy időben kell megtartani az önkormányzati választásokat Magyarországon, így június 9-én egy napon történik a két szavazás. Éljünk a jogunkkal, menjünk el voksolni, döntsünk közös sorsunkról!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság