A fák a kerület kincsei

Aktuális Zöld iroda
Közzétéve:

2022-ben minden a fák körül forgott. Az Óbuda Fája választás második évben került megrendezésre, valamint ebben az évben indítottuk el fakereső honlapunkat is.

Ahogy 2012-ben úgy 2022-ben is megtartottuk  az Óbuda fája választást. Óbuda-Békásmegyer legfontosabb, legnépszerűbb, legszebb fáját kerestük Önökkel – azt a fát, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

A célunk, az volt, hogy felhívjuk a kerületiek figyelmét a közvetlen környezetünkben lévő fákra, azok értékeire, védelmére, fontosságára. Az elmúlt nyáron hosszú napokig tartó hőség miatt kerületünkben is kiemelt jelentőséggel bírtak az árnyat adó fák. A klímaváltozás miatt ez a jövőben még inkább így lesz.

Szerencsére Óbuda-Békásmegyer tekintélyes zöldvagyonnal rendelkezik, a fák száma itt az egyik legmagasabb a fővárosban. A harmadik kerület zöldítése, fenntartható, klímatudatos működtetése, további fásítása az önkormányzat egyik legfontosabb törekvése – e célok azonban mit sem érnek az itt élők együttműködése, támogatása, közös akarata nélkül.

A Fegyverneki fehér eperfa (Morus alba ’Fegyvernekiana’) lett 2022-ben az Óbida Fája győztese. A Zichy-kastély udvarában álló gyönyörű, fehér eperfa a szavazatok 27,6 százalékával nyerte a versenyt. Köszönjük a jelölését.

Fakereső honlap

Fakereső honlapBurján Ferenc,  klíma-, fenntarthatósági és környezetvédelmi ügyekért felelős alpolgármester kezdeményezésére 2022-ben elkészült a harmadik kerületi fákat számontartó weboldalunk. Az oldal segítségével bármely harmadik kerületi fáról megtudhatjuk, milyen fa, mikor ültették és milyen igényei vannak.

A honlap célja, hogy a lakosságnak egy újfajta szemléletet adjon át a közterületen lévő fákkal kapcsolatban. Óbuda-Békásmegyer több mint 18 ezer fájának adatait fokozatosan építjük bele adatbázisunkba. A fa.obuda.hu oldalon érhetik el a faadatbázist térképpel együtt, a weboldalt mobiltelefonra is optimalizálták.

Amennyiben Ön észleli, hogy valamely fa még nincs benne az oldal adatbázisában,

kérjük, jelezze felénk ezt is!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság