A fesztivál, amely a szakralitást népszerűsíti

Hírek
Közzétéve:

A már európai védettséget is élvező piros angyalkák, a Fesztivál hírnökei ez év szeptemberében ismét a zsidó-keresztény kultúrkörhöz kapcsolható művészeti értékeket, és az eseményhez csatlakozó programokat hirdetik.

Pilinszky János szerint: „A művészet tulajdonképpen nem más, mint áttörni a tényeket és eljutni a valósághoz.” Ez annyit tesz a szakrális művészet fogalommeghatározásának tükrében, hogy „nem a hallható és látható megtapasztalásokra kell koncentrálnunk, hanem arra, ami egy festmény, egy zenemű, egy vers, egy táncelőadás mögött rejtőzik. Mindarra, ami láthatatlan”.

Az Ars Sacra Fesztivál célja egyrészt a szakralitást világi környezetbe helyezni, másrészt a hagyományt újfajta köntösben ábrázolni, valamint a kortárs szakrális műveket klasszikus környezetben szemléltetni. De ezek mellett a Fesztivál kiemelt feladatának tartja többek közt a kortárs fiatal művészek felkarolását, egymás közötti párbeszédének elindítását, együttműködésük szervezését, pályaműveik bemutatását, szakrális művészeti és kulturális események szervezését.

Az Ars Sacra Fesztiválhoz évről évre önszántukból társulnak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, megannyi galéria és művész.

2010-ben az Óbudai Kulturális Központ is felkérést kapott a részvételre, s azóta rendszeresen, több helyszínen, nívós programokkal vesz részt a rendezvénysorozatban. Óbuda-Békásmegyer csatlakozásával azt a nemes feladatot teljesíti, hogy összefogja a kerületi Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó programokat szervező kulturális intézményeket.

„…ebben a miliőben kell némi elhivatottság és a transzcendens világ felé való nyitottság ahhoz, hogy a nyári kulturális dömpingben el tudjuk helyezni az Ars Sacra fesztivált. Az ugyanis nem illeszthető hézagmentesen az ismert programok és fesztiválok sorába. Ez persze nem meglepő, hisz tematikájában és hatásában is épp ellentéte a szórakoztatni és azonnali katarzist kiváltani hivatott eseményeknek.Meggyőződésem szerint a mai kor emberének az elkápráztató élmények keresése mellett legalább akkora szüksége van az elcsendesülésre, az elmélyülésre és a materiális dolgoktól való időszakos elszakadásra. Az Ars Sacra fesztivál szerteágazó, de a hit mentén egy irányba mutató programjai pontosan ezt kínálják koncerteket előadások, kiállítások formájában, ezért is üdvözlöm és ajánlom jó szívvel az Ön és minden óbudai figyelmébe” – Bús Balázs polgármester

Idén a Békásmegyeri Közösségi Ház nyitja a kerületi programok sorát, ahol a nagy múltú Kincső Néptáncegyüttes és az őket kísérő Naszály zenekar műsorában gyönyörködhet a közönség. A Csillaghegyi Közösségi Ház izgalmas homokkővel készült képekkel, a San Marco utcában pedig kortárs házioltárok, szakrális művek, valamint kedves gyerekműsor várja az odalátogatókat.

További III. kerületi helyszínek, a teljesség igénye nélkül: Óbudai Főplébánia-Templom, Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont, Óbudai Evangélikus Templom, Óbudai Református Templom, Budapest-Csillaghegyi Református Templom, Csillaghegyi Evangélikus Egyházközösség, Szent József Plébániatemplom.

A kiállításokat, változatos műfajú koncerteket, irodalmi előadásokat, gyerekprogramokat ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

A programokról bővebben a III. kerületi intézményekben kihelyezett műsorfüzetekben, illetve a következő oldalakon tájékozódhatnak:

https://ars-sacra.hu/index.php

https://www.facebook.com/arssacrafeszt/

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság