A Főkert megkezdi kerületünkben is a vadvirágos legelők kaszálását

Hírek
Közzétéve:

Az ilyen hosszú távú, extenzív kezelés során megerősödhetnek a gyepekben élő növények, virágot és termést hozhatnak, majd elszórhatják a magvaikat.

Kerületünkben a Fővárosi Önkormányzat területein, a Flórián téren, az Óbudai (Hajógyári)-szigeten, a Kiscelli parkerdőben, a Budapest Garden és a Slachta Margit rakpart melletti területen, az Országzászló melletti parkban, valamint a Fischer Ágoston parkban kerül sor a kialakított vadvirágos méhlegelők kaszálására.

A Főkert munkatársai megvizsgálták az egyes területeket, és az ott élő növények életciklusának figyelembevételével állapították meg az első kaszálás ütemezését.

Dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze elmondta, a kaszálások számának ritkítása elsősorban nem anyagi megfontolásból történt. A cél inkább az értelmetlen, élővilágot károsító, környezetszennyező agyonkaszálás helyett egy racionális, fenntartható kaszálási ütem kidolgozása, amellyel a vadvirágoknak elég idejük marad virágba borulni és magot érlelni.

E technika alkalmazásával pár év alatt visszaszorítható a domináns fű- (például „toklász”) borítás is, helyét a nagy dekorációs értékkel bíró fajok vehetik majd át. Ezt a folyamatot szukcessziónak nevezzük: az egyszerű, nyílt, zavart és tág ökológiai tűrésű, jórészt egyszerű, kis dekorációs értékű fajokból álló növénytársulások átalakulnak egyre komplexebbekké, és egyre több, szűk ökológiai tűrésű, nagy dekorációs értékkel bíró faj jelenik meg.

Köszönjük a Főkert Zrt. munkáját, valamint a környéken élők türelmét és megértését a kaszálás ideje alatt.

 

Méhlegelő tábla egy fővárosi virágos réten
Méhlegelő tábla egy fővárosi virágos réten

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság