A gyermekszakellátás fejlesztése a harmadik kerületben – Hamarosan elindulhat a Víziorgona u. 8. egészségügyi célú fejlesztése

Hírek
Közzétéve:

Az Egészséges Budapest Program keretében a harmadik kerületben a Szent Margit Szakrendelő és telephelyeinek felújítása volt tervben, azonban a 2020. december 31-i Kormányhatározattal bejelentett, kormányzati támogatást érintő jelentős forrásmegvonás miatt egy teljesen új fejlesztési koncepció kidolgozása vált szükségessé.

A koncepcióváltást, illetve a korábbi fejlesztési tervek átdolgozását követően 2022-ben a Szent Margit Szakrendelő Vörösvári úti telephelyének részleges fejlesztése mellett elindulhat a Víziorgona utca 8. szám alatti, önkormányzati tulajdonú épület egészségügyi intézménnyé alakítása, egyúttal a harmadik kerületi gyermekszakellátás fejlesztése.

A beruházás Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat javaslatára és kérelmére, Budapest Főváros Önkormányzatának közreműködésével, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának javaslata és döntése alapján az Egészséges Budapest Program keretében kapott 1,25 milliárd forintos támogatás felhasználásával valósulhat meg.

Lakossági igényfelmérés is alátámasztja a gyermekszakellátás fejlesztésének szükségességét

Egy harmadik kerületi gyermekszakrendelő esetleges kialakítása kapcsán még 2020 végén került sor teljes körű igényfelmérésre az önkormányzat és a Szent Margit Rendelőintézet vezetőinek kezdeményezésére, a kerületi és az agglomerációs gyermekháziorvosok és a háziorvosokat látogató lakosság megkeresésével.

A felmérésre adott magas számú visszajelzés (1815 szülői válasz, 38 háziorvosi visszajelzés) alapján látható volt, hogy egy, a célzottan gyermekszakrendeléseknek helyet adó intézménynek várhatóan lenne látogatottsága és jelentősen emelné a III. kerület és egész Budapest egészségügyi ellátásának színvonalát.

A Víziorgona utca 8. szám alatti, önkormányzati tulajdonú épület megközelíthetősége, a környéken élők lélekszáma és az épület állapota mind támogatták azt az önkormányzati koncepciót, hogy az épület egészségügyi intézményként funkcionáljon, a lakossági igények alapján a gyermekszakellátások bővítésének helyet teremtve.

E koncepció mentén zajlott le az elmúlt hónapokban az épület korábbi fejlesztési terveinek felülvizsgálata, amelynek lezárulása után, várhatóan 2022. II. negyedévében indulhat el az épület teljes körű fejlesztése.

A jelenleg látható tervek szerint a gyermek-alapellátásokon kívül (háziorvos, fogorvos, védőnői szolgálat) térítéses és térítésmentes szakellátások is működnek majd gyermekek részére, többek között gasztroenterológia, szemészet, ortopédia, allergológia, pszichiátria. Ezzel csökken a szakrendeléseken általánosan tapasztalt várakozási idő, és nagyban javul majd a gyermekek számára elérhető szakrendelések színvonala.

A fejlesztés ütemezése

A jelenleg látható ütemezés szerint 2022. április–május hónapban zajlik majd a munkaterület átadása a fejlesztésre közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott kivitelező részére, és egy év elteltével az intézmény működése várhatóan elindulhat.

A munkálatok megkezdése előtt a teljes építési terület mobilkerítéses lekerítése várható, a gyalogos közlekedés lehetőségének biztosításával.

Annak érdekében, hogy a fejlesztés során a munkálatok zaja ne lépje túl a jogszabályi keretben meghatározott mértéket, a zajhatás ellenőrzése és zajmérési jegyzőkönyvek készítése várható.

Az épület elhelyezkedése révén mind a deponálás, mind a parkolás megoldott lesz az építési területen belül, ezért a környéken élőkre nézve a fejlesztés ilyen szempontból nem jelent majd extra terhelést.

Az önkormányzat reményei szerint a fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a környéken élők komfortérzetét emeli majd, hogy egy leromlott állapotú épület teljes megújulása megvalósul, de a beruházás a teljes harmadik kerületre nézve előrelépést jelent. A Víziorgona utca 8. fejlesztése révén jelentősen emelkedik majd a harmadik kerületben élők egészségügyi ellátásának színvonala, javul az elérhető gyermekszakellátások színvonala, és csökken a szakrendelések várakozási ideje.

Amennyiben több információt szeretne tudni a fejlesztésről, kérjük, írjon az info@obvf.hu címre.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság