A gyermekvédelem pozitív történeteit gyűjtik – Meséljék el Önök is

Közzétéve:

„Nem lépünk előre, ha csak botránytól botrányig haladunk. Ha nem látjuk a teljes képet. Ha nem vesszük észre, ami működik, ami rendben van. S ha nem mutatjuk meg a valódi problémákat is – teljes nyíltsággal” – írja a Hintalovon Alapítvány felhívásában.

Dolgoznak gyermekotthonnal, gyermekvédő munkatársakkal, de ezen a támogatáson kívül is szeretnének hozzájárulni a gyermekvédelmi szakma megbecsültségéhez.

„Fontosnak tartjuk, hogy a jó dolgokról is beszéljünk, és ne csak akkor legyen szó az ellátásról, amikor valamilyen tragédia történik – ezért gyűjtjük a pozitív történeteket, példákat, jó gyakorlatokat. Köszönjük, ha Te is küldesz ilyet a nemecsek@hintalovon.hu e-mail-címre.”

Magyarországon minden ötödik gyereket érint a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázata, hívják fel a figyelmet. Ezeknek a gyerekeknek és családjaiknak különösen nagy problémát jelent az energia- és élelmiszerárak emelkedése, a munkahelyek elvesztésének a veszélye – mindez súlyosan fokozza kiszolgáltatott helyzetüket.

Ma Magyarországon körülbelül 23 ezer gyerek él gyermekvédelmi szakellátásban – nevelőszülőknél vagy gyermekotthonokban. A területen dolgozó szakemberek arra számítanak, hogy a mostani folyamatok következményeként még több gyerek kerül majd az ellátórendszerbe, ami már-már legyőzhetetlen kihívások elé állíthatja az egyébként is komoly anyagi- és humán erőforráshiánnyal küzdő intézményeket.

Az ENSZ gyermekjogi egyezménye szerint: Minden olyan gyermeknek, aki ideiglenesen vagy véglegesen meg van fosztva családi környezetétől, vagy aki saját érdekében nem hagyható meg e környezetben, jogosult az állam különleges védelmére és segítségére.

A társadalom minden szintjén tehetünk azért, hogy a családjukból kiemelt gyerekek ellátása valóban különleges legyen. A gyermekvédelmi rendszerben dolgozó szakemberek bérrendezése, a gyerekek magas szintű ellátásához szükséges anyagi feltételek biztosítása állami kötelesség. De magányszemélyként támogathatjuk az intézményeket, vagy azokat a szervezeteket, amelyek a gyerekekért dolgoznak.

Most pedig egy-egy fontos és jó történet megosztásával is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a gyermekvédelemben dolgozók eredményes munkája, erőfeszítései is sikerei is fókuszba kerüljenek.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság