„A halál közelében is van öröm” – Ingyen megtekinthető kiváló dokumentumfilm az élet utolsó napjairól

Hírek
Közzétéve:

Lehet-e röhögni a halálos ágy mellett? Haragudhatunk-e a haldoklóra? Ezeket a jó ideig tabunak tekintett kérdéseket teszi fel Gaal Ilona és Wizner Balázs dokumentumfilmje.

Tamás hatvanéves, végstádiumos rákbeteg. A szenvedélyes, mulatozós férfi élete végén higgadtan és titkolózások nélkül néz szembe közelgő halálával, és sikerül ezt a szemléletet családtagjainak is átadni. A film Tamást a hospice-házban töltött utolsó három napján kíséri el, miközben elindítja nézőit a halállal való megbékélés ösvényén.

„Nagyon örülnék, ha ezt a filmet minél többen megnéznék – mondta dr. Muszbek Katalin, az óbudai székhelyű Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója a Végstádium megtekintése után. – Látnák, hogy mennyire értékes idő az élet legvége, és hogy mennyit tudnak adni a családtagok egymásnak, ha nem félnek kimondani: hamarosan itt az élet vége. Látnák, hogy a halál közelében is van öröm, és látnák, hogy nem csak fájdalomtól teljesen elgyötörten lehet tölteni az utolsó napokat. Kicsit tartottam attól, mikor leültünk megnézni a filmet, hogy megríkat, hogy nagyon nehéz lesz. De nem. Felemelő film.”

A Végstádiumot a 17. Verzió – Közelebb egymás valóságához Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztivál keretében mutatják be. A filmet mi is megtekinthetjük november 10-én este 8 órától november 22-ig ingyen:

https://festival.verzio.org/film/vegstadium-terminal-stage/

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság