A harmadik kerületben is gyérítik a szúnyoglárvákat

Hírek
Közzétéve:

A kivitelezést elsősorban gépjárműre rögzített, nagy nyomású permetezővel végzik, adta hírül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A folyamat a harmadik kerületet és környékét is érinti, közölte kérdésünkre Mukics Dániel tűzoltó alezredes.

Azokra a vizes területekre, amelyeket nem lehet autóval megközelíteni, gyalogosan megközelítve helyezik ki a biológiai készítményt. A héten 450 hektárnyi vízfelületre juttatják ki a lárvák ellen használt természetes anyagot.

Az elmúlt napok esős időjárása kedvez a szúnyogoknak, a tavak és folyók mentén víz alá került számos olyan terület, amely ideális élőhelyet biztosít a szúnyoglárvák számára. Hűvös időben két-három hétig tart a szúnyoglárvák fejlődése, ennyi idő áll rendelkezésre a felmérésre és a kezelések elvégzésére. A szúnyoglárvák ellen használt biológiai készítmény a felhasznált dózisban semmilyen más élő szervezetre nincs hatással. 

Az elmúlt időszakban fontos koncepcióváltás zajlott le a védekezéssel kapcsolatban. A használt anyagok összhangban vannak az MTA korábbi állásfoglalásával is: „Fontos a gyérítési gyakorlat modernizálása, a deltamethrin használatának jelentős mértékű csökkentése, mivel a szigorúan specifikus, szúnyoglárvát irtó, a Bacillus thuringiensis israelensis használatával sokkal célirányosabb védekezés érhető el, egyúttal a nem célszervezetek károsítása is sokkal csekélyebb mértékű.”

Eső után fontos, hogy az erkélyen és a ház körül is felszámoljuk a szúnyoglárvák fejlődésére alkalmas helyeket.

Mindezek mellett érdemes felhívni a figyelmet a szúnyoggyérítés egyéb, hatékony módjaira is, amilyen a fecskebarát kert vagy a kétéltű- és madárvédelmi programok.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság