A hospice nem arról szól, hogy véget ér az élet, hanem arról, hogy még tart ‒ Február 4. a rákellenes világnap

Hírek Aktuális
Közzétéve:

Huszonhárom éve Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők akkor, február 4-én világméretű összefogásra szólítottak fel a halálos kór legyőzéséhez. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, és hangsúlyozza a megelőzés és a megfelelő kezelés fontosságát.

Álljon itt néhány szomorú statisztika a témában: az Európai Unió országaiban minden kilencedik másodpercben diagnosztizálnak új rosszindulatú daganatos megbetegedést. A számítások szerint 2035-re megduplázódhat a rákos esetek száma, amelynek csaknem 100 féle fajtáját tartja számon a mai orvostudomány.

Ennek fényében nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, milyen fontos a megelőzés, a korai felismerés és az időben elkezdett terápia. Így a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel alapvető érdekünk és felelősségünk.

Hospice ‒ törődés és szeretet

A rákellenes világnapon szólnunk kell a hospice mozgalom munkájáról is. A harmadik kerületi központú Magyar Hospice Alapítvány harminc éve áll a gyógyíthatatlan beteg emberek és szeretteik mellett.

Munkatársaik vallják: a hospice nem arról szól, hogy véget ér az élet, hanem arról, hogy még tart. Így főtevékenységük a nem gyógyítható daganatos betegek egyénre szabott térítésmentes ápolása, fájdalomcsillapítása, a méltóságuk utolsó pillanatig való megőrzése és a családok lelki támogatása.

Önkormányzatunk igen nagyra értékeli ezeket az erőfeszítéseket, és lehetőségeihez mérten hozzájárul azokhoz. Így örömmel számolhatunk be arról, hogy a harmadik kerületi Hospice Ház civil szervezeteknek szánt felhívásunkra benyújtott pályázatával egymillió forintos önkormányzati támogatáshoz jutott, melynek segítségével négy darab korszerű, elektromosan állítható betegágyat szerezhetett be.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság